2024. április 26., péntek

Gadžo – najlepši mađarski pas na svetu

U Lajpcigu je 8. i 9. novembra organizovana izložba pasa svetskog ranga. Učestvovalo je 24.500 pasa različite sorte, među njima i dva registrovana psa Isidore Miljković iz Subotice, uzgajivača pasa. Mađarski kuvas po imenu Gadžo u Šampionskoj kategoriji je postao svetski prvak, dok je Jobađ među mlađim kategorijama zauzeo drugo mesto.

Sa Isidorom Miljković smo porazgovarali o uzgajanju pasa, o takmičenjima i o nagrađenim psima.

-Mađarski kuvas je najstarija čista sorta. Držati kuvasa je životni stil, drago mi je da ga je mađarska država proglasila za hungarikuma, tako podržavajući njegov uzgoj i promovisanje. Kuvas je po prirodi bio zadužen za čuvanje ovaca od drugih napadača. Strpljenje, hrabrost, sposobnost prilagođavanja, disciplina ga izdvajaju od ostalih sorti pasa, zato sam se odlučila pre osam godina za njihov uzgoj. Moj partner je imao kuvasa, tako sam ga i zavolela, ovaj pas intuitivno oseća da je deo zajednice, čije članove čuva. Neizmerno voli svog gazdu, njegovu porodicu, decu, čak i životinje koje žive u tom domaćinstvu - rekla je Isidora Miljković.

Od uzgajivača pasa smo doznali da kuvas Gadžo ima tri godine, vlasnik je Ištvan Apro iz Kanjiže, koji živi na salašu, koji je dom i za ovog psa, dok Jobađ, drugoplasirani u mlađim kategorijama živi u Sobathelju u Mađarskoj i ima godinu i po dana.

-Da bi se pas mogao voditi na izložbe, pre svega treba da ima izvrsnu genetiku, dobar uzgoj, treba da se socijalizuje, da upozna gradske ulice. Treba ga voditi na što više izložbi da bi se navikavao na gužvu, da bi stekao samopouzdanje.

Isidora nam je objasnila i koji su kriterijumi sudija na svetskoj izložbi.

-Žiri daje ocene na osnovu imaginarnih fotografija o idealnim sortama, to jest, onaj takmičar koji najviše odgovara ovoj fotografiji je najbolji, iako se uzimaju u obzir i anatomske predispozicije (zubi, građa tela) i psihosocijalno stanje. Pre šest godina, uzgajivači mađarskog kuvasa su osnovali svoj klub u Vojvodini, i godišnje jednom organizuju izložbu u Malom Iđošu. U poslednje vreme, osim uzgajivača iz Vojvodine dolaze na izložbu i iz Mađarske, Erdelja, Nemačke, dok su se za sledeću godinu prijavili i uzgajivači iz Holandije i Sjedinjenih Država. Isidora objašnjava da se kuvas odgaja na način kao nekada, napolju na salašima, na velikim teritorijama, kao i u dvorištima bez kućice za pse i po zimi i na suncu. Uzgoj mladunčadi zahteva posebnu pažnju, međutim kasnije sve jedu. U Vojvodini sada ima svega sto čistokrvnih registrovanih kuvasa, jer samo takvi mogu da održe čistu sortu.