2024. április 27., szombat

Az elmúlt harminc év legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon

Az elmúlt 30 év legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

Hozzáfűzte: a program keretében csaknem 100 milliárd forint európai uniós és magyar forrásból eddig 526 iskola újult meg, további 45 felújítása pedig hamarosan befejeződik. A tornatermeket, tantermeket és tanuszodákat érintő program 200 ezer tanuló iskolai környezetét érinti. A következő években 535 iskola korszerűsítése és újak építése várható. Emellett 45 milliárd forintot fordítanak iskolai digitális fejlesztésekre – mondta Balog Zoltán.

A miniszter szerint nem igaz, hogy elmenekültek a pedagógusok az oktatási rendszerből, ma kétezerrel több pedagógus dolgozik, mint korábban. A PISA és más oktatási felmérések valóban rámutatnak a magyar oktatási rendszer gyengeségeire. Igaz, hogy a szakképzés gyengén teljesít a PISA-felmérés eredményei szerint, ugyanakkor a magyar hatosztályos gimnáziumok teljesítménye a világ élvonalába tartozik, a négy- és nyolcosztályos gimnáziumoké pedig átlagosnak mondható – mondta.

Balog Zoltán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt szerdán arról is szólt, hogy a jövőben normatív alapú támogatást kaphat a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program. A tárcavezető kiemelte: 2013 óta 190 ezer magyar fiatal találkozott magyar fiatalokkal a program keretében, azaz vagy anyaországi iskolából utaztak ki, vagy külhoni magyar területekről érkeztek ide diákok.

Balog Zoltán beszámolt arról az elképzelésről, hogy normatív alapon kapnák az iskolák a forrásokat, amit erre szánnak, s ha nem utaznak ki a diákok, akkor azt vissza kellene fizetni. A tárca vezetője egyúttal szigorú elszámolást is ígért.