2024. április 27., szombat

Minden harmadik gyerek írástudatlan

A gyerekek több mint harminc százaléka él a szegénység küszöbén

Szerbiában a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest javult a helyzet, vagyis felére csökkent az újszülöttek, illetve a kisgyermekek elhalálozása, és egyre több gyermek iratkozik be iskolába, de mint arra Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai igazgatója rámutatott, a gyermekjogok terén még mindig sok a tennivaló, hiszen a szervezet adatai szerint Szerbiában a gyerekek 8,4 százaléka mély szegénységben él, mintegy 30,2 százalékuk súlyos anyagi körülmények között.

– A három évnél fiatalabb gyerekek 20 százaléka nem kapja meg a szükséges védőoltatást, és mintegy 50 százalékuk nem jár óvodába, azzal, hogy a legszegényebb családokban született gyerekeknek csupán a 9 százaléka jár óvodába – emelte ki a gyermekek világnapja alkalmából Saint-Lot, és arra is rámutatott, hogy az öt évnél fiatalabb gyerekek 30 százaléka nem kap megfelelő táplálékot, még mindig nagyon gyakori a bántalmazott gyerek, és négy 2 évnél fiatalabb gyermek közül egyet a szülők fizikailag büntetnek.

Az UNICEF igazgatójának szavai szerint ugyanakkor Szerbia törekvése az említett nehézségek leküzdésében látható, hiszen a kormány iratkozási rendszert állított fel, jelentős összegeket fordít az iskoláskor előtti intézmények, az általános és a középiskolák oktatására.

Saint-Lot hozzátette ugyanakkor, hogy a törekvések ellenére még mindig a 15 évnél fiatalabb gyerekek 30 százaléka nem rendelkezik az olvasás és az írás megfelelő készségével.

– Az oktatás képezi minden társadalom kulcsát. Az eddigi kutatások rámutattak, hogy az oktatási modellek képesek arra, hogy a szegénységet felszámolják. Arra kell törekedni, hogy színvonalas és inkluzív oktatást biztosítsunk a gyerekeknek – emelte ki a szerbiai igazgató. Hozzátette: – Sajnos a szerbiai gyerekek harmada írástudatlan, vagyis nincs felkészítve a világ kihívásaira. Ezért az UNICEF a kormánnyal közösen kidolgozott egy inkluzív oktatási programot, amely színvonalas oktatást tesz lehetővé – mondta. Kiemelte,hogy a gyerekek a duális oktatásban is részt vesznek majd, hogy még könnyebben felkészíthessék őket a munkabörzén való boldogulásra.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csupán Szerbiát sújtják ezek a kérdések. A gyerekek helyzete a világban sincs kellően jó szinten, sőt rosszabb a 20 évvel ezelőtti helyzethez képest.

Elmondta, hét országban: a Közép-afrikai Köztársaságban, Irakban, Líbiában, Dél-Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben, ahol fegyveres konfliktusok zajlanak, egyre nagyobb az erőszakos halálozások száma a 19 évesnél fiatalabb gyerekek körében. Tizennégy országban csökkent az iskoláztatott gyerekek száma, egyre kevesebb kislány jár iskolába, 21 országban pedig súlyosbodott a szegénység.