2024. április 27., szombat

Egyre több fiatal termelő tér át az öntözéses gazdálkodásra

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság öntözőberendezések beszerzésének és szivattyútelepek kiépítésének támogatására kiírt idei második pályázatán 154 bejegyzett vajdasági gazdaság járt sikerrel. Az új tulajdonosok tegnap írták alá a támogatásról szóló szerződéseket a Tartományi Gazdasági Kamarában.

Vuk Radojević szaktitkár elmondta: átcsoportosították a rendelkezésre álló eszközöket, és ennek köszönhetően a terveken felül még 92 millió dinárt fordíthatnak az öntözéses gazdálkodást előtérbe helyező gazdaságok támogatására. Az öntözőrendszerekbe való beruházások értéke összesen 165 millió dinár, ennek 55,5 százalékát a Titkárság biztosítja. Ezáltal újabb 913 hektár válik öntözhetővé.

– A most aláírt 154 szerződés közül 95-öt 40 évesnél fiatalabb termelők, gazdaságot vezető nők, illetve nehéz körülmények között dolgozó gazdálkodók írtak alá. Ők a beruházás értékének akár a 70 százalékát is visszakaphatják – ismertette Radojević.

Az év vége közeledtével összegezésképp elmondta: Vajdaság AT Kormánya az idén pályázatok útján 472 millió dinárt különített el öntözőberendezések vásárlásának támogatására. Az összesen 840 millió dináros beruházással 5 500 hektáron vált lehetővé az öntözéses gazdálkodás. Az agrártitkárság az utóbbi 5 évben 190–300 millió dinárt fordított évente erre a célra, az idén viszont jóval többet, hogy a gazdák felkészültebben várhassák a következő esztendőt. A szaktitkár hangsúlyozta: jövőre folytatják a vajdasági gazdaságok ilyen jellegű támogatását.