2024. április 27., szombat

Szavalással ünnepelték a tolerancia napját Óbecsén

Csütörtökön délután tizedik alkalommal szervezték meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a tolerancianapi szavalóversenyt, amelyen a magyar anyanyelvű gyerekek szerb, a szerb anyanyelvű diákok pedig magyar nyelven mondtak verset. Az idén 80 gyermek állt a zsűri és a közönség elé.

– Mi, óbecseiek ezt az alkalmat használjuk ki arra, hogy megmutassuk: a kulturális és vallási sokszínűség által sokkal gazdagabbak vagyunk. Községünkben 15 különböző nemzet él békességben egymás mellett, ez bátorított fel bennünket arra, hogy megszervezzünk egy ilyen rendezvényt – mondta Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.

A díjazott magyar anyanyelvű diákok

A díjazott magyar anyanyelvű diákok

A szerbül szavaló diákokat Marijana Đaković, a Népkönyvtár munkatársa, Mitić Tatjana óvónő és Kiss Igor, a községi tanács tagja rangsorolta. Az elsősök és másodikosok mezőnyében az első Farkas Larissza, a második Ferenc Orsolya, a harmadik Horti Máté és Bátori Simon lett, Pobrić Hana pedig különdíjban részesült. A harmadikosok és negyedikesek között ketten osztoztak az első helyen, ők Fekete Anna és Szirbik Zalán, Kovács Leona a második, Varró Todor és Živković Lara a harmadik helyen végzett, a különdíjat pedig Rác Attila érdemelte ki. Az ötödik és hatodik osztályosoknál Deák Gréta lett a legjobb, őt Csányi Dianna, majd Szél Adrián követte, a hetedik és nyolcadik osztályosoknál pedig Balog Eléna és Balog Teodóra bizonyult a legjobbnak, Fenyvesi Zénó a második helyet szerezte meg, a harmadik helyen pedig Tallós Hédi és Nagy Noémi osztozott.

A magyarul szavaló, szerb anyanyelvű diákok jóval kevesebben voltak, mint az előző években, őket Szmieskó Karolina, a községi tanács tagja, Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár munkatársa és Rókus Zoltán színművész zsűrizte. Az elsősök és másodikosok között Mraović Dmitar lett a legjobb, és egy különdíjat osztottak ki, amit Nevena Dobrički nyert el. A harmadikosok és negyedikesek között az első helyen Mraović Doroteja és Lehocki Andrea végzett, Milinkov Marko lett a második, Natalija Tašković pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatta.