2024. május 8., szerda

Zimonjić csak kapitány lesz

Nenad Zimonjić, akit tavaly tettek meg kapitánynak a szerb Davis-kupa-válogatottnál, bejelentette, hogy jövő február elején, amikor a csapat Nišben az 1. forduló meccsén salakon fogadja az USA válogatottját, már nem lép pályára. Az egykor a világ legjobb páros játékosaként számon tartott teniszező 22 éven át volt tagja a válogatottnak, és párosban 30:19-es mérleget jegyzett, a jövőben kizárólag kapitányi tiszten lesz a csapat tagja. Feltehető, hogy már van elképzelése arról, hogy kit szeretne majd a párosban látni, az amerikaiak elleni meccsen azonban majd csak akkor dönthet, amikor megtudja, hogy a játékosok közül egyáltalán kire számíthat.

A döntőre Jack Sock (képünkön) az esélyesebb, de Grigor Dimitrov is kiváló formában van (Fotó: Beta/AP)

A döntőre Jack Sock (képünkön) az esélyesebb, de Grigor Dimitrov is kiváló formában van (Fotó: Beta/AP)

A Davis-kupával többet a jövő heti lille-i Franciaország–Belgium döntő kapcsán foglalkozunk, és amikor Zimonjić majd keretet hirdet; a jelen pillanatban a teniszvilág figyelme a londoni évzáró ATP-bajnokságra összpontosul, amelyen ma a FedererGoffin és a DimitrovSock elődöntős meccsekkel folytatódik a csatározás. A fentiekből adódik, hogy a Becker-csoport utolsó, sorsdöntő mérkőzésén a Nišbe is feltehetően majd ellátogató Jack Sock, a párizsi 1000-es mestertorna bajnoka legyőzte a német Alexander Zverevet, tegnap délután pedig a belga David Goffin váratlanul könnyen, két játszmában múlta felül az osztrák Dominic Thiemet.

Sock és Zverev meccse a tőlük megszokott kemény alapvonaljátékkal folyt, végig kétoldali eséllyel. Az első játszmában egyetlen Sock-break döntött, a másodikban a német uralta a pályát, a harmadikban pedig kevés hiányzott a nagy fordulathoz. Sock ugyanis 4:1-re vezetett, majd elveszítette az adogatást, és 4:4-nél teljes lett a bizonytalanság. A jobb formában levő amerikai ekkor is erősíteni tudott, és megérdemelten harcolta ki a nagy sikert. Sock 3:1-re vezeti az egymás közötti mérleget a bolgár ellen. Dimitrov 2014-ben Stockholmban győzött, Sock pedig 2015-ben a Roland Garroson és Montrealban, majd az idén Indian Wellsben is.

A szívósságáról ismert Goffin az első játszmát 0:3-ról fordította meg, a másodikban pedig csak egy játékot engedélyezett Thiemnek. A belga továbbjutásának Federer is örülhetett, hisz 6:0-ra vezet ellene, eddig csak két játszmát veszítve.