2024. április 27., szombat

Csak a belgrádiak szavazhatnak

Nem lesznek előrehozott parlamenti választások

A Szerb Haladó Párt főbizottsága szombati ülésén úgy döntött, nem lesz előrehozott parlamenti választás, jövő év márciusában csak a belgrádi helyhatósági voksolást tartják meg.

Az elmúlt hetek találgatásokkal teltek, mindenki arra számított, újabb előrehozott választásokra kerül sor az év elején. Korábban Aleksandar Vučić államfő, az SZHP elnöke is úgy nyilatkozott, még az SZHP-n belül is megoszlottak a vélemények. Az államvezetést gyakorló párt főbizottsága szombaton összeült, hogy döntést hozzon a kérdésben. A vita elhúzódott, érvek és ellenérvek hangzottak el. Ezt követően, Maja Gojković, az SZHP tagjának nyilatkozata szerint, több mint 500 tagjuk szavazta meg Vučić javaslatát, hogy csak a belgrádi választásokat írják ki. Csupán négyen szavaztak a másik javaslatra.

Döntött az SZHP főbizottsága (kép: Beta)

Döntött az SZHP főbizottsága (kép: Beta)

Gojković megítélése szerint az ország számára ez volt a legjobb döntés.

Aleksandar Vučić a főbizottságon megtartott beszédében kiemelte, a párttagok között sokan voltak, akik szerint a parlamenti választásokra is szükség lenne. Ez a döntés viszont inkább a párt érdekeit szolgálta volna, mint az országét. Elmondta, bár az előrehozott választások után nyugodtan folytathatták volna az eddig megkezdett projektumokat még négy évig, mégis a legfontosabb érv, ami a parlamenti választások kiírása ellen szólt: ideiglenesen megszakadnának a Koszovó ügyében megkezdett tárgyalások és a beindított reformok.

A főbizottság ülését követően kiderült, a belgrádi helyhatósági választásokra várhatóan márciusban kerül sor.

A hírre, miszerint jövőre nem lesznek előrehozott választások, több ellenzéki párt is reagált. Így Siniša Kovačević, a Néppárt alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az SZHP rendkívüli választásokról szóló döntése a párt és Aleksandar Vučić rosszul megrendezett színjátéka. Szavai szerint ez az előadás csak megmosolyogtatja a polgárokat, így a Néppárt úgy készül az elkövetkező választásokra, mintha egy időben tartanák meg a belgrádi helyhatósági és az előrehozott parlamenti választásokat.

Hasonló véleményen van Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke is. Kiemelte, nem lehet Aleksandar Vučićnak hinni, amikor azt mondja, hogy nem tartják meg tavasszal a belgrádi választásokkal egy időben a parlamenti választásokat is.

– Aleksandar Vučić esküdött már arra, hogy soha nem fogja csökkenteni a fizetéseket és a nyugdíjakat. Többször is azt nyilatkozta, hogy nem jelölteti magát a köztársasági elnöki választásokon – nyilatkozta Obradović a Beta hírügynökségnek.

Saša Janković, a Szerbiai Szabad Polgárok Mozgalmának első embere az egyik közösségi oldalon fejtette ki véleményét. Kiemelte, felsőbb erők döntése ez, nem Vučićé. A „nagy barátok” nem engedélyezik a megkezdett munka további elodázását – írta. Ennek ellenére – írta – Vučić keresi a módját annak, hogy az előrehozott választásokra sor kerüljön.

Így vélekedik az Elég volt! mozgalom is. Megjegyzik, véleményük szerint Vučić attól tart, hogy elveszíti a fővárosi helyhatósági választásokat, a Nyugattól kért engedélyt, hogy az előrehozott parlamenti választásokra is sor kerülhessen.

A Demokrata Párt ugyanakkor azt állítja, az SZHP csak félrevezette a polgárokat, mert nincsenek terveik és az országot is spontán irányítják.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke pedig arra mutatott rá, Vučić tart a belgrádi helyhatósági választások eredményétől, és nem akarja állami szinten is veszélybe sodorni a hatalmát, ezért nem akar előrehozott választásokat.