2024. április 27., szombat

A férfiak világa(?!)

A nemzetközi férfinapot november 19-én tartjuk. A Wikipédia szerint erre először 1999-ben került sor Trinidad és Tobagóban. A kezdeményezést jól fogadták világszerte, így az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, Afrikában és Ázsiában is. Úgy tudni, hogy Magyarországon 2009-től szentelik ezt a napot a férfiaknak.

A világhálón sok és különböző véleményre lehet ráfutni a nemzetközi férfinappal kapcsolatban. Olvasni lehet olyan megjegyzéseket, hogy ennek kizárólag egészségügyi célzata van és semmi több. Lényege: felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy foglalkozzanak az egészségükkel és menjenek el rendszeresen orvosi ellenőrzésekre. Fogadják el azt, hogy urológushoz járni nem ciki. Bőven akadnak homofób megjegyzések is, miszerint manapság egyre kevesebb az „igazi férfi”, így a férfinap értelmét veszti. Persze vannak szexorientált beszólások is, hogy ezen a napon szex jár a férfiaknak. Egyesek azt fájlalják, hogy ez a nap viszonylag észrevétlenül múlik el, nincsenek alkalmi ajándékárus-standok az utcákon, a férfiak nem mehetnek előbb haza a munkából, nem kapnak céges ajándékot és senki sem viszi őket vendéglőbe, mint ahogyan ez a nemzetközi nőnapot jellemzi. Mások viszont úgy vélik, hogy az ilyen-olyan világnapok megünneplése „női dolog”. Egy férfi mindennap tisztában van a férfiasságával és nem kell külön nap ahhoz, hogy erre emlékeztessék.

Nagyon nehéz a férfiakról úgy írni, hogy közben ne fussunk bele a sztereotípiák és az általánosítás csapdáiba, így ezzel nem is érdemes próbálkozni. Ugyanez vonatkozik a nőkre is. Ahhoz tehát, hogy a férfiakról szóljunk, elengedhetetlenül szólnunk kell a nőkről is. Talán valahogy így gondolta James Brown is, az általa előadott, sokat kritizált, hímsovinisztának is titulált It's a Man's, Man's, Man's World című dalban, elvégre arról énekel, hogy ez a férfiak világa, de semmit sem érne a nők, a lányok nélkül. Kétségtelen, hogy a történelem során főleg a férfiak rendelkeztek nagyobb hatalommal és magasabb pozíciókat töltöttek be. A háborúkat, a bűnözéseket, az erőszakos cselekedeteket főleg a férfiaknak tudják be, ugyanakkor lehet azzal kontrázni, hogy azért a nőknek is volt szerepük a történelmi események kialakulásában. Sokan a szimbólumok tekintetében erre úgy tekintenek, hogy a férfiak jele Mars római istenség pajzsa és lándzsája, míg a nőké Vénusz tükre, és együttesen részei az univerzumnak. John Gray könyve szerint is A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. A múltban a leginkább elfogadott családmodell úgy festett, hogy a férfi a családfenntartó, az őrző, a „vadász, aki leteszi a húst az asztalra”, míg a nők feladata a gyermekek nevelése, az otthoni légkör biztosítása, az otthon rendben tartása volt. Persze lehet példákat találni arra is, hogy nem épp mindegyik kultúrában volt ez ennyire egyértelmű.

Manapság, kiváltképp a fejlettebb országokban, a nemiség és a nemek közti különbségek érzékeny és kényes téma lett. Nagyon óvatosan kell fogalmazni, főleg a közösségi oldalakon, mert könnyen nemi megkülönböztetés vádja alá eshetünk. Ha egy nő tesz általános megjegyzést a férfiakra, máris megkaphatja a feminista férfigyűlölő jelzőt, ha férfi szól a nőkről, azonnal hímsovinizmussal gyanúsíthatják. Ha valaki azt meri állítani, hogy a nő helye a tűzhely mellett van, számos rosszízű reagálásra számíthat, minden bizonnyal arra is emlékeztetik, hogy a legnépszerűbb világhírű sztárszakácsok márpedig férfiak, gondoljunk csak Jamie Oliverre, Gordon Ramsay-re vagy Anthony Bourdainre. A mai időkben tehát összemosódtak a régi időkből ránk maradt férfi és női szerepek, a férfiak is lehetnek ápolók, óvodapedagógusok, nevelhetnek gyerekeket anélkül, hogy ez furcsának számítson, és a nők is dolgozhatnak, betölthetnek funkciókat. Az már más téma, hogy sikerül-e érvényesülniük. Sok hír jelenik meg annak kapcsán, hogy a nők kevesebbet keresnek, gyakran diszkrimináció, bántalmazások áldozatai és sokat kell még tenni a nemi egyenlőség eléréséért. Ez alól nem kivétel Hollywood sem, több sztárszínésznő tálalt ki újságok hasábjain, hogy nemcsak kevesebb pénzt kapnak egy-egy szerep megformálásáért, mint férfikollégáik, de szerephez sem igazán jutnak, amint egy kicsit idősebbekké válnak. Akadnak persze olyan vélemények, hogy sok mindenről a nők is tehetnek, hiszen gyakran önként vállalják az alárendelt szerepet. A fájdalmas és veszélyes szépészeti műtéteknek is azért vetik alá magukat, hogy a férfiaknak megfeleljenek, mert egy idősebb férfi lehet vonzó, de egy korosabb nő már nem igazán. Persze erről sem vélekedik mindenki ugyanúgy, és a férfiak sem gondolkodnak egyformán.

A nemzetközi férfinap egyik célja megünnepelni a férfiak értékes hozzájárulását a közösségünk és a társadalmunk alakításához. Visszakanyarodva az egészségvédelemhez, a Movember mozgalom is felhívja rá a férfiak figyelmét novemberben. Az Ausztráliából indult kezdeményezés neve a moustache (bajusz) és a november szavak összevonásából ered. A mozgalmat követő férfiak ebben a hónapban bajuszt növesztenek, hogy a figyelmet a férfiakat érintő egészségügyi problémákra irányítsák. Néhol a férfitársaikat támogatva a nők is bekapcsolódnak a mozgalomba.