2024. április 27., szombat

Csatornáznak Temerinben

Korábban a talajvíz, most a vízvezetéken történő gyakori csőtörés okoz gondot

A Népfront utca és az Ivo Lola Ribar utca kereszteződésénél megkezdték a szennyvíz gerinccsatornájának, az úgynevezett nyugati főcsatornának az építését, amely a Népfront utcában csatlakozik a gerinccsatornához és az Ivo Lola Ribar utcában halad az állatkertig, innen a Rákóczi Ferenc utcában a Marko Orešković utcáig, azaz a 22. lakónegyed bejáratáig, mintegy másfél kilométer hosszúságban. A magas talajvíz nagy problémát okozott a tervezőknek, de úgy látszik, hogy a szakemberek megoldást találtak.

A vízvezeték-hálózat gyakori csőtörései okozzák a legtöbb gondot a csatornázóknak (Góbor Béla felvétele)

A vízvezeték-hálózat gyakori csőtörései okozzák a legtöbb gondot a csatornázóknak (Góbor Béla felvétele)

Az útlezárás miatt az internetes közösségi oldalakon többen is méltatlankodnak. A község vezetőinek szemére vetik azt, hogy nem oldották meg korábban a talajvízzel kapcsolatos gondokat. Most, miután elkezdődött a munka, úgy tűnik, hogy kevésbé a talajvíz, inkább a régi vezetéken keletkezett gyakori csőtörés és a víznek a csatornaárokba való betörése okozza a bajt, panaszkodnak az építkezésen dolgozók.

– Egy összetett része épül a csatornahálózatnak az Ivo Lola Ribar utcában – mondta Gusztony András, a községi tanács környezetvédelmi felelőse. – A csatornarészre 20 millió dinárt biztosított a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság, a többit pedig a községi költségvetésből kellett hozzátenni. A végén tudjuk majd meg, hogy mennyibe kerül a szakasz építése, de úgy tűnik, hogy 40 százalék lesz az, amit a tartomány, és 60 százalék amit a község biztosít. A pénzt a községi költségvetésből kellett előteremteni. Ez az egyik oka annak, hogy csak most kezdődött a kivitelezés.

Nem volt egyszerű a munka kiadása sem. Sok papírmunkával járt és előbb el kellett végezni a víz- és a talajviszonyok felmérését. Szerencsére csak egy pályázó volt, aki megkapta a munkát és a hónap elején hozzá is fogott a kivitelezéshez.

A későn kezdődő munkálatok másik oka a magas talajvíz. A szakemberek megállapították, hogy október-november azok a hónapok, amikor a legalacsonyabb a talajvíz szintje. Ez nemcsak nálunk van így, hanem az egész országban. Az idén talán még lejjebb van, mint ahogy lenni szokott, mivel egy nagyon száraz évnek a végén járunk. Ha nem lesz valamilyen komolyabb fennakadás, rendkívüli helyzet, akkor gyorsan végighaladhatnak az Ivo Lola Ribar utcán, és utána már a magasabban fekvő részeken könnyebb lesz a folytatás.

Jövőre egyetlen prioritás marad, az pedig a szennyvíztisztító berendezés megépítése. Elkészültek a főtervek, jövőre minden szinten ennek a megépítésére kell törekedni. A mostani helyzet ugyanis már túlhaladta ennek a kezdetleges csatornahálózatnak a kapacitását is. Bizonyos számítások szerint a csatornahálózatnak 10-15 százaléka már megépült, és a meglévő tisztítóberendezés többet már nem bír el.