2024. április 27., szombat

Iskolánként változó az étkeztetés

Az oktatási minisztérium egyik új reformötlete a gyermekek uzsonnáztatásának megváltoztatása, a gyümölcs és az iskolatej bevezetése. Már megkezdődtek a felmérések, hogy mely intézmények rendelkeznek konyhával, és hogyan lehetne ezt az elképzelést megvalósítani. Szabadkán a Széchenyi István Általános Iskolában és a Majsai Úti Általános Iskolában érdeklődtünk az iránt, hogy náluk hogyan fogadták az intézkedések ötletét.
A kérdéssel kapcsolatban Weiss Vesna igazgatónő mondta el a Széchenyi István Általános Iskola álláspontját.

– Régóta szeretnénk, hogy az iskolánkban a gyerekek egészséges uzsonnát kapjanak. Az uzsonnára pályázni szoktunk, de sajnos az ajánlatban sok a péksütemény, szendvics, szörp, tej, tea stb. Minőségesebb uzsonnát szeretnénk, aminek elkészítéséhez megfelelő hely is szükséges. Nálunk jelenleg erre nincs felesleges termünk. Van egy befejezetlen épületünk, és oda terveztük a konyhát, éttermet, és a diákoknak ott lenne lehetősége egészségesebben uzsonnához jutni. Ameddig az említett épület nem készül el teljesen, addig erre nincs módunk. Ettől függetlenül fontos, hogy foglalkozzunk az uzsonna kérdésével, hogy jobb uzsonnát kapjanak a gyerekek, ami azonban a kínálattól is függ – mondta Weiss Vesna, hozzátéve, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek ingyenesen kapják az uzsonnát, egy támogatójuknak köszönhetően pedig lehetőségük van arra, hogy a napközisek még egy uzsonnát kapjanak ingyenesen.
A Majsai Úti Általános Iskolában már működik konyha. Bognár Beáta igazgatónőt arról kérdeztük, náluk hogyan valósul meg a diákok étkeztetése.

Ebéd az iskolában – A Majsai Úti Általános Iskola diákjai étkezés közben (Fotó: Gergely Árpád)

Ebéd az iskolában – A Majsai Úti Általános Iskola diákjai étkezés közben (Fotó: Gergely Árpád)

– A mi iskolánkban már működik az iskolakonyha, és itt készítik el a tanulók számára az uzsonnát és az ebédet is. Azok a tanulók, akik ezt szeretnék vásárolni, befizetik az iskolában. Az étlap havonta változik, ez alapján dönthetnek a szülők és a gyerekek az étkeztetésről. Gondosan ügyelünk arra, hogy az étlapon milyen ételek vannak, néhány évvel ezelőtt egy táplálkozási szakértő segítségével állítottuk össze nagy vonalakban az étlapot, s azóta igazítottuk a gyerekek igényeihez, hogy egészséges legyen és szeressék is. Azok, akik vásárolnak uzsonnát, a társaikkal együtt a tanteremben fogyasztják azt el, az ebéd pedig az ebédlőben van. A szülők nagy része örül ennek az étkeztetésnek, főleg azok, akik dolgoznak, és nem tudnak főzni otthon. Az ebéd főtt étel, mindig van leves, a főétel általában hús és főzelékféle, valamint van desszert, ami gyümölcs vagy sütemény. Ezeket az ételeket a konyhában a szakácsunk készíti el, ügyelve arra, hogy legyen elegendő gyümölcs, főzelékféle és hús. Mindent itt állítunk elő, ezért gondosan odafigyelünk arra, hogy milyen nyersanyagot vásárolunk, amiket három cégtől kapunk, ők szállítják és ellenőrzik a nyersanyagokat. Uzsonnára is mindig van folyadék, tej, tea, joghurt, főételnek pedig túrós burek, pástétomos kenyér, gyümölcs, pizza stb. Ügyelünk arra, hogy az ételek minőségesek, energia- és vitamindúsak és egészségesek legyenek. Sokan uzsonnáznak és ebédelnek itt a diákjaink közül. Az uzsonna 80, az ebéd pedig 130 dinár, az árat is nagyon dicsérik a szülők és a gyerekek. A szociálisan hátrányos helyzetből érkező gyermekek ingyenesen uzsonnáznak, aminek a költségeit az önkormányzat állja. Ingyenes ebéd nincs. Mivel sokat használjuk, szeretnénk felújítani a konyhát. Ennek érdekében az oktatási minisztériumnál pályáztunk nagy konyhai eszközökre. Reméljük, hogy a pályázat sikeres lesz, aminek köszönhetően új konyhai felszereléseket szerezhetünk majd be, hogy még jobb feltételek között láthassuk el diákjainkat – mondta Bognár Beáta.