2024. április 27., szombat

Szerbia továbbra is a békére voksol

Nebojša Stefanović: Szerbia minden megengedett eszközt megragadva kívánja védelmezni érdekeit

Bakir Izetbegovićnak, Bosznia-Hercegovina elnöksége bosnyák tagjának a minap elhangzott sajtónyilatkozata okán tegnap összeült Belgrádban a Nemzetbiztonsági Tanács. Az ország összes biztonsági és hírszerző szerve képviselőjének részvételével megtartott ülést követően Nebojša Stefanović, a tanács nemrégiben kinevezett új titkára, belügyminiszter, kifejtette: senkinek semmi kétsége nem fér ahhoz, hogy mit is akart mondani Bakir Izetbegović. A Nemzetbiztonsági Tanács tagjai körültekintően, alaposan felülvizsgálták Bakir Izetbegović szavait, és minden kétséget kizárva leszögezték, hogy azok nem a jószomszédi viszonyokat tükrözik – húzta alá Stefanović.

Stefanović: Amikor egy szomszédos ország egyik legmagasabb rangú tisztségviselője közli, hogy Szerbia széthullását óhajtja és támogatja, akkor azt nem lehet félreérteni (Fotó: Beta)

Stefanović: Amikor egy szomszédos ország egyik legmagasabb rangú tisztségviselője közli, hogy Szerbia széthullását óhajtja és támogatja, akkor azt nem lehet félreérteni (Fotó: Beta)

– Amikor egy szomszédos ország egyik legmagasabb rangú tisztségviselője közli, hogy Szerbia széthullását óhajtja és támogatja, akkor azt nem lehet félreérteni. Nagyon rossz üzenetről van szó, amely elsősorban politikai jellegű. Az ehhez hasonló nyilatkozatok kedvezőtlenül befolyásolják a helyzetet a régióban, és aláássák Szerbia érdekeit. Ilyen helyzetekben Szerbia köteles reagálni. Szerbia minden rendelkezésére álló és minden megengedett eszközt megragadva kívánja védelmezni érdekeit. Szerbia továbbra is a béke építéséért és megőrzéséért száll síkra. A régió országainak meghatározó tisztségviselőivel együttműködve közösen igyekszünk megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást. Azt szeretnék, ha a régió egyik országának a polgárai sem lennének kénytelenek feszültségek közepette élni. Ebből a szempontból sokat várunk Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének decemberre tervezett belgrádi látogatásától – fogalmazott Stefanović.

A Nemzetbiztonsági Tanács új titkára a folytatásban reményét fejezte ki, hogy a háromtagú elnökség decemberi látogatása során végre sikerül pontot tenni a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti országhatár kérdésére.

Nebojša Stefanović, a Nemzetbiztonsági Tanács titkára a tegnapi ülést követően rámutatott, örül annak, hogy Bakir Izetbegović nyilatkozatát követően a szerb államvezetés képviselői megőrizték higgadtságukat, és egy pillanatra sem kérdőjelezték meg Bosznia-Hercegovina szuverenitását. Az ülésen szó volt emellett Koszovóról, azaz az ott jellemző helyzetről, valamint a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokról is. Ezt követően tértek ki a felek a biztonsági erők helyzetére. Szó esett a bérezésükről, a felszerelésükről, illetve a várható korszerűsítésről, fejlesztésekről – nyilatkozta Stefanović. Hozzátette, a biztonsági erők lakhatási problémáját megoldani hivatott munkacsoportról, annak a munkájáról is beszélgettek a felek. A Nemzetbiztonsági Tanács tagjai: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a védelmi miniszter, a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnöke és a biztonsági szolgálatok igazgatói. Élén a titkár áll.