2024. április 27., szombat

Erre varrjon foltot!

A Tisza-folt kiállítása a magyarkanizsai képtárban

Éppen idén tíz éve, hogy a magyarkanizsai Tisza-folt baráti társaság tagjai együtt készítik kézimunkáikat különféle technikákkal, amit sokszor egymásnak átadva örökítenek tovább. Az évforduló alkalmából nyílt kiállításuk a Dobó Tihamér Képtárban, ahol felvonultatták és megmutatták a nagyközönségnek azokat a munkákat, amelyek nemrégiben készültek, illetve amelyekre a legbüszkébbek.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A társaság vezetője, Mák Erika foglalta össze ténykedésük lényegét:

– Tíz évvel ezelőtt alakult a csoportunk, amikor valóban csak baráti társaságként verődött össze időről időre tíz varrni szerető asszony. A tíz év alatt tizenhétre gyarapodott a tagságunk száma, akikkel szintén havonta egyszer találkozunk, hogy együtt hódoljunk hobbinknak. A Tisza Néptáncegyesület épületét használhatjuk, és ezt megköszönve vettük föl a Tisza-folt nevet. Csoporttársaink közül páran eljárnak magyarországi foltvarrótáborokba, ugyanis itt, Szerbiában ennek a technikának még nincs igazán nagy hagyománya, ezért ott fejlesztjük tudásunkat. Felvettük a kapcsolatot a Magyar Foltvarró Céh vezetőségi tagjaival, akik meg is tiszteltek bennünket ittlétükkel a kiállítás megnyitásakor. Ők az elmúlt két évben négy alkalommal jártak nálunk, és tanítottak bennünket. A kiállítás első napját követően is maradtak még, és közösen varrunk velük.

A vezető, beszélve a foltvarrás technikájáról, elmondta, hogy pár száz évvel ezelőtt valóban kizárólag foltokat varrtak össze, mára már ez merőben változott. Az ötletek tárháza itt is kimeríthetetlen, és az alkotásokat elnézve, bizton állítható, némelyikük már szinte a művészet kategóriába is sorolható.

– Azonos minőségű anyagokat vásárolunk, szabunk ki, és meghatározott minták alapján varrjuk össze. A mintáknak konkrét nevük van. Az egyik, a kiállításon látható takaró például 1022-féle anyagból van összevarrva, ami tudatos válogatás eredménye.

A kiállítás egészen december elsejéig megtekinthető a Dobó Tihamér Képtárban, mely új nyitvatartási idővel várja a látogatókat: hétfőn, kedden, szerdán 9-től 15 óráig, illetve csütörtökön és pénteken 9-től 12 és 16-tól 19 óráig.