2024. április 27., szombat
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

A páciensek jobb ellátásáért

Csökkenteni a hamisított gyógyászati eszközök piaci forgalmát

A köztársasági parlamenti képviselők mai három egészségügyet érintő törvény általános vitáját tartották. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, ismertetve a napirenden szereplő törvényjavaslatokat, a gyógyászati eszközökről szóló törvényjavaslat kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a minőségtelen, hamisított eszközök jelenléte a piacon. Ezt az állapotot szeretnék ezzel a törvénnyel szabályozni, ugyanakkor az EU-előírásokkal összehangolva a hazai gyártókat is konkurenssé tenni a külföldi piacon. Az ellenzéki képviselők  rámutattak a törvény jelentőségére, de kiemelték a hiányosságait is.

Zlatibor Lončar kiemelte, az elmúlt években visszavont gyógyászati eszközök nagy hányada silány minőségű volt, nem tett eleget az előírásoknak, és mintegy 90 százalékuk nem az európai piacról jutott az országba. Az Európai Unió standardjaihoz való alkalmazkodás ugyanakkor csökkenti a minőségtelen termékek forgalmazását a piacon. A gyógyászati eszközökről szóló törvény – a miniszter szerint – nemcsak a lakosság érdekeit szolgálja, hanem a hazai termelőket is arra ösztönzi, hogy minél jobb terméket állítsanak elő, hogy ők is megjelenhessen az EU piacán. Ez nemcsak a termelés serkenti, hanem a hazai egészségügyi tudományos kutatásokat is.

Az ellenzék többé-kevésbé elismerte a törvény szükségességét. Az Elég volt! mozgalom képviselői arra mutattak rá, hogy a gyógyászati eszközökhöz a jövőben is csak a lakosság kisebb rétege tud  hozzájutni, az egészségbiztosítási alap terhén, az új törvény pedig csak azon változtat, hogy azok, akiknek valamilyen segédeszközre van szükségük, jobb ellátásban részesülhessenek, de a saját pénzükön. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője a bírálata során kiemelte, hogy először az egészségügyi kerettörvényt kellett volna módosítani és nem lett volna szükség kísérő törvényekre, főleg azért, mert már van törvény, amely a gyógyszerekkel és az gyógyászati eszközökkel foglalkozik. Szerinte a jelenlegi hatalom csak rendszerbeli káoszt teremt, holott  kerettörvényre és minisztériumra van szükség ahhoz, hogy figyelemmel kövesse az egészségügyi állapotokat az országban.

A napirenden szereplő egészségügyi dokumentációról szóló törvény módosítási javaslata kapcsán Lončar kiemelte, a módosításra azért van szükség, hogy pontosan megfogalmazzák, ki felel az egészségügyi rendszerben szereplő adatokért. A felelősnek a közegészségügyi intézetet nevezi meg a törvény.

Az ellenzéki képviselők e törvény kapcsán kiemelték, az adatvédelem továbbra sincs kellő mértékben kidolgozva, így további feldolgozásra javasolták.

A napirend harmadik pontja a négy, az újvidéki, belgrádi, niši és a kragujevaci klinikai központok felújítását és műszaki felszerelését érintő, a Szerbia és az Európai Beruházási Bank közötti pénzügyi szerződés megerősítése volt. E szerződés alapján az ország 50 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól. Ellenzéki képviselők rámutattak azokra a nehézségekre, amelyek ma is érintik a polgárokat. Egyrészt arra, hogy sok esetben a szakorvosi vizsgálatra vagy a különböző beavatkozásokra csak a hónap elején lehet időpontot kapni, amit ők a kórházak kis kapacitásával magyaráztak. Ezenkívül olyan rossz állapotban vannak egyes objektumok, hogy a páciensek ellátása is nehézkessé válik. Zoran Živković, a Független Képviselők Klubjának tagjaként azokra a logikátlanságokra hívta fel a figyelmet, ami jelenleg a niši klinikán történik: le kell bontani a klinika falát, hogy a helyére kerülhessen a szkenner.