2024. április 27., szombat

Janikovszky-kiállítás Topolyán

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében tegnap megnyílt a Janikovszky Éva-emlékkiállítás.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

Janikovszky Éva ifjúsági regényei sokunk számára ismertek. Az írónőt a legtöbb olvasó úgy tartja számon mint azt a felnőttet, aki nem felejtette el a gyermeki énjét, és ezáltal képes belelátni a gyerekek lelkébe, vagy az ő szemükkel tekinteni a felnőttek világára. Ez a világszemlélet a fiataloknak íródott műveiben kivétel nélkül jelen van.

A topolyai kiállítást Solymosy Lajos, a Solymosy Könyvesház vezetője nyitotta meg. Megnyitóbeszédében rávilágított arra, hogy Janikovszky rendkívüli gyermekközpontúsággal írta regényeit, amelyek nemcsak a magyar nyelvterületen népszerűek, hanem számos más nyelven is kiadták őket. Arról, hogy miért is jelentős számunkra Janikovszky Éva, Solymosy Lajos a következőket mondta:

– Janikovszky Éva értünk és helyettünk gondolkodik. Gyerekként és szülőként gondolkodik. Az írónőről tudni kell, hogy nemcsak magyar író, hanem világhírű író is. A világ több országában, számos nyelven jelentek meg a művei. Az egyik legnagyobb magyar írónő, akit az utóbbi időben méltánytalanul elfelejtettünk. A róla szóló kiállításon minden korosztály találhat magának érdekességet, a kicsiktől a felnőtteken át az idősebb korosztályig. Bárki, akinek valami lelki gondja-baja van, aki elnyomva érzi magát, aki fel akar szabadulni.

A kiállítás anyagát képezik az írónőről készült, kevésbé ismert fotók, regényeinek idegen nyelvű kiadásai, például görög és japán nyelvű kiadások, Janikovszky Éva írógépe, díjai, valamint műveiből készült filmek és színpadi darabok plakátjai, jelmeztervei.

Topolya az emlékkiállítás negyedik állomása. A könyvtár igazgatónője, Náray Éva elmondta, hogy korábban Zentán, Magyarkanizsán és Törökkanizsán volt megtekinthető, ezt követően pedig Kishegyesre költözik át. A kiállítás november 24-ig a könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető. Lehetőség van továbbá rendkívüli magyar órák megtartására is, ehhez előzetes bejelentkezés szükséges a topolyai könyvtárban.