2024. április 26., péntek

Szent Mártonra emlékeztek a legkisebbek

Topolyán a Bambi Gyermekintézmény óvodásai lámpásokkal a kezükben, énekelve vonultak csütörtökön délután az óvoda központi épületétől a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermébe, ahol 17 órakor kezdetét vette a Márton-napi ünnepség.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A Bambi óvónőinek Tündérrózsa Hagyományápoló Csoportja Márton-nap közeledtével népi gyermekjátékok, gyermekdalok által kívánt Szent Mártonra emlékezni.

Szent Márton római katonából lett kereszténnyé, majd pedig Tours püspökévé választották. Ám ő nem akart püspök lenni, így a döntés elől a libák óljába rejtőzött, de azok elárulták őt a gágogásukkal. Innen eredeztethető az a népszokás, mely szerint Szent Márton napján ludat kell sütni, mert aki ezen a napon nem eszik libát, az a következő évben egész éven át éhezni fog. Szokás volt, hogy ezen a napon a libák húsából a papoknak is küldtek, főként a liba farát. Innen származik a püspökfalat elnevezés. A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával koccintottak, ami nem volt más, mint a novemberre kiforrt újbor.

A Bambi óvodásai ezen a napon főként ludakról szóló gyermekdalokat és népi gyermekjátékokat adtak elő. A Csalóka zenekar muzsikájára táncolni tanultak, majd zsíroskenyér-lakoma várta őket a műsor végén.