2024. május 4., szombat

Vajdaság a helyén maradt!

Miloš Vučević polgármester, Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke, valamint a katonaság képviselői tegnap koszorút helyeztek el az első világháborúban elesett harcosok emlékére a belvárosi Uspenska templom udvarában emelt emlékmű előtt.

A koszorúzás után engesztelő misét tartottak. – Gratulálok az újvidéki polgároknak a felszabadulás napja alkalmából, Újvidék 99 évvel ezelőtt szabadult fel az első világháborúban, illetve akkor vonult be a városba a szerb hadsereg 7. gyalogezrede Vojislav Bugarski őrnagy vezetésével. Elődeink több évszázados álma vált akkor valóra, ez városunk történelmének talán a legszebb napja – Újvidék a hősök és az elesettek városa. Az idén november 9-ének az ünnepe csupán bevezető az előttünk álló, jubileumi évbe, amikor majd megünnepelhetjük Újvidék felszabadulásának 100 éves évfordulóját, és Vajdaság visszacsatolását a Szerb Királysághoz. Ezt a jubileumot kellőképpen kell megünnepelni, ezért jövőre, november 9-e és november 25-e között a köztársaság egész területén kiemelt ünnepi hangulatra számíthatunk. Elvárom, hogy az ünnepsorozatba a tartományi és az önkormányzati szerveken kívül a köztársaság és az államfő is bekapcsolódjon. A múlt század forrongó, kilencvenes évei után Vajdaság a helyén maradt, ott ahol az első világháború után is volt. Nagy tisztelettel tartozunk elődeinknek, és azoknak az embereknek, akik segítettek abban, hogy kivívjuk szabadságunkat, ők ezért az életükkel fizettek – emlékeztetett Újvidék polgármestere.

Željko Petrović brigádtábornok gratulált az újvidékieknek a felszabadulás alkalmából a szárazföldi hadsereg nevében is. – Ez a dátum valóban tiszteletet érdemel, hiszen az első világháborúban Újvidék kivívta szabadságát. A szárazföldi hadsereg 1. brigádja ezt a dátumot választotta ki ünnepének, ez az egyedüli nap az évben, amelyet a katonasághoz méltóan megünnepelünk. Fejet hajtunk azok előtt, akik életüket adták azért, hogy mi ma szabadságban élhessünk – mondta a brigádtábornok, majd hozzátette: reméli soha sem kell többé senkinek életét adnia azért, hogy szabadon élhessünk.

A szárazföldi hadsereg 1. brigádjának tegnapi ünnepségén, a heréskerti Jugovićevo kaszárnyában jelen volt Đorđe Milićević tartományi kormányalelnök is. Az eseményen a brigád kiemelkedő teljesítményt felmutató katonáinak és tisztjeinek elismeréseket és díjakat adtak át. A kormányalelnök az alkalmi, haditechnikai bemutató során meggyőződött arról, hogy a brigád harckészültsége a megfelelő szinten van, elégedett a műszaki és fegyverzeti felszereltségével is. – Örömmel tölt el az, hogy katonáink bármikor készen állnak megvédeni Szerbiában a stabilitást, polgáraink békés életét – hangsúlyozta Milićević, majd ígéretet tett arra, hogy a hatalom minden szintjének közreműködésével arra fognak törekedni, hogy hadseregünk tagjainak életszínvonalán javítsanak.