2024. április 26., péntek

Nemzetünk legfontosabb témái

Ma a diaszpóra tanács, holnap a MÁÉRT tartja meg idei plenáris ülését Budapesten

Az anyaország és a határon túli magyarság közötti kapcsolatok kapnak hangsúlyos szerepet a következő napokban zajló budapesti tanácskozásokon. Ma a Magyar Diaszpóra Tanács tartja meg VII. plenáris ülését a budapesti Várkert Bazárban, a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, aki értékeli az egy évvel ezelőtt megtartott legutóbbi találkozó óta eltelt időszakot, s célkitűzéseket fogalmaz meg az előttünk álló periódus vonatkozásában. A tanács idei ülésén összesen 93 magyar szervezet vezetője vesz részt: új tagként érkeznek Dánia, Írország és Spanyolország magyar szervezeteinek képviselői, valamint négy új egyházi szervezet is csatlakozik a testület munkájához. Ahogyan az az előző években is volt, az idén is zárónyilatkozatot fogadnak el, amelyben megállapításokat fogalmaznak meg az elmúlt év diaszpóra szempontjából fontos történései kapcsán. Szó esik majd a tavalyi ülésen elfogadott Magyar diaszpóra politikaStratégiai irányok című dokumentumban lefektetett, a diaszpóra magyarságát segítő magyar kormányzati programokról és intézkedésekről is.

A tanács mai ülését tegnap már különféle előzetes programok „konferálták fel”. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szilágyi Péter helyettes államtitkár és Grezsa István kormánybiztos megbeszélést folytatott a diaszpórában dolgozó szakdiplomatákkal, majd a délutáni munkaprogram részeként a diaszpóraszervezetek képviselői folytattak megbeszéléseket és számoltak be a legaktuálisabb kérdésekről a nemzetpolitikai államtitkárság képviselőinek. Bemutatták a Hungary Helps Programot is, amely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi migrációs területeken, ott próbál segíteni a migránsválság rendezésében, ahol arra a legnagyobb szükség mutatkozik. Potápi kitüntetéseket adott át a diaszpóra azon képviselőinek, akik munkásságukkal hozzájárultak a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradásához.

Pénteken ugyancsak a Várkert Bazárban kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVI. plenáris ülése, amely Orbán Viktor beszédével veszi kezdetét a reggeli órákban, napközben megvitatják a magyarságot érintő legfontosabbnak vélt témákat, késő délután pedig sajtótájékoztatón számolnak be az eredményekről és arról, milyen zárónyilatkozatot fogadott el az értekezlet. Az előzetes bejelentések alapján tudni lehet, hogy az idei, határon túli magyar családi vállalkozások évét követően 2018 a külhoni magyar családok tematikus éve lesz. A zárónyilatkozatban ezt még meg kell erősítenie az állandó értekezletnek.