2024. április 27., szombat

Vezető nélkül a RFZO

Lončar állítólag ellehetetlenítette a biztosító igazgatójának munkáját

Verica Lazić, a Köztársasági Betegbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója benyújtotta lemondását, amelyet azzal indokolt, hogy képtelen megfelelő együttműködést kialakítani Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel. Lončar 2014 óta áll az egészségügyi tárca élén. Pártonkívüliként került a tisztségre.

Az elmúlt három évben több botrány is kialakult körülötte, elsősorban azok miatt a fényképek miatt, amelyeken a hírhedt zimonyi klán egyik vezéregyéniségével pózol. Az orvos már korábban is botrányairól híresült el. A „halál doktora” gúnynevet a 2000-es évek elején ragasztották rá. Akkor olyan állítások jelentek meg a sajtóban, hogy a zimonyi klán ellenségeit egyszerűen „eltette láb alól”. Ezek az állítások a bíróságon is elhangzottak. A Zoran Đinđić kormányfő meggyilkolásának ügyében indított büntetőeljárásban Dejan Milenković Bagzi védett tanú azt állította, Lončar és Miroslav Risović a belgrádi sürgősségi osztály orvosaiként emberek életét oltották ki a zimonyi klán vezetőinek utasítására. Milenković elmondása szerint Vesko Božović montenegrói illetőségű bűnözőt biztosan megölte Lončar egy számára ismeretlen tartalmú injekcióval. Bagzi vallomása szerint 2002-ben Božović egy belgrádi lövöldözést követően került a sürgősségi osztályra, állapota azonban nem volt életveszélyes. Bagzi azt is tudni vélte, hogy Lončar Dejan Spasojevićnek, a zimonyi klán akkori vezetőjének utasítására gyilkolta meg a bűnözőt.

Az pedig, hogy 2002-ben Lončar Sretko Kalinićnak, a zimonyi klán egyik leghírhedtebb bérgyilkosának a feleségétől vásárolt lakást, a KRIK oknyomozó újságírói szervezet összeállításából derült ki. A lakást nem sokkal azt követően vásárolta meg, hogy Vesko Božović elhunyt a kórházban. Miladin Suvajdžić szintén a zimonyi klán tagjaként bíróság előtt vallotta, hogy Lončar nem megvásárolta a lakást, hanem ajándékba kapta szolgáltatásaiért. Azoknak a lakásoknak az egyikéről volt szó, amelyeket a zimonyi klán rejtőzködés és a számukra különböző szolgálatokat teljesítők megjutalmazásának céljából birtokoltak – vallotta Suvajdžić. A közvélemény számára elérhető források felülvizsgálatát követően sem sikerült kideríteni, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott 30 ezer eurós árat kifizették-e valaha a szóban forgó belgrádi lakásért – olvasható a KRIK összeállításában, és az is, hogy Lončar kilenc hónappal az adásvételt követően 50 ezer euróért eladta a lakást.