2024. április 27., szombat
TORNYOS

Szólt a dal, ropták a táncot

A Tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület a hétvégén rendezte meg hagyományos népzenei találkozóját, amelyre a helybéli és környékbeli népzenei és néptánccsoportok mellett Magyarországról is érkeztek vendégek.

A rendezvény kapcsán Tóth Ugyonka Frigyes, a tornyosi művelődési egyesület vezetője elmondta, hogy a színvonalas rendezvénnyel az őket vendégül látó egyesületek meghívását viszonozták, immáron kilencedik alkalommal.

A tornyosi egyesület 1980-ban alakult meg hivatalosan, s azóta működik megszakítás nélkül. Az elmúlt évtizedekben számos kapcsolatot alakítottak ki a Kárpát-medence egész területén működő, hasonló tevékenységgel foglalkozó egyesületekkel.

Szombat este tizenegy fellépő csoport műsorát élvezhette a közönség, s a magyarországi egyesület mellett a művelődési otthonuk színpadán föllépett még a hajdújárási Rekötye népdalkör, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület citerazenekara, a Zengő citerazenekar, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa Csókáról, úgyszintén Csókáról a II. Rákóczi Ferenc MME Rákóczi férfikórusa, a csantavéri Mendicus tamburazenekar, Pajor Tímea szólóénekes, valamint a házigazdák asszonykórusa, tamburazenekara és a Szarkaláb néptánccsoportja.

A rendezvény támogatói voltak: a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres Alapítvány, a tartományi nemzeti kisebbségi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat.