2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Fél zsák érem Muraszombatról

Mint ahogy arról a Sportvilágban már hírt adtunk, a szerbiai versenyzők 17 érmet szereztek a szlovéniai Muraszombaton megrendezett 3. Balkán-bajnokságon, amelyet a kadétok és az idősebb pionírok (U15) számára tartottak meg. A szerbiai küldöttségben egy busznyi fiatal versenyző kapott helyet, annak köszönhetően, hogy a részvételüket ezúttal a Vajdasági Birkózószövetség fizette ki, így az egyéni sikerek mellett csapatban is kiválóan szerepeltek a mieink.

Az U15-ös csapat egyik vezetője Zörgő László, a Zenta vezetőedzője volt, aki így összegezte a versenyt:

Igen szolidnak mondható ez a bajnokság, hiszen 12 ország képviseltette magát. Nem volt minden csapat teljes, de a törökök, a bolgárok, a moldovaiak és a románok presztízsből erős felállításban érkeztek, s a legtöbb érmet ezek a versenyzők szerezték. Születhetett volna még ennél is több szerbiai érem, volt olyan súlycsoport, amelynek a döntőjében két szerbiai találkozott, s kellemes meglepetésre a csapatverseny sorrendjébe is beleszóltunk, még a pionír lányok is, akik végül a harmadik helyen végeztek. Egyesek túlszárnyalták az elvárásokat, akadt olyan is, akitől többet vártunk, mint például a zentai Surányi Martin, aki szerencsétlenségére a későbbi bajnok horvátot kapta mindjárt a rajton, s egy hajszállal kapott ki. Javítási lehetőséghez is jutott, s öt másodperccel a vége előtt még vezetett a görög rivális ellen, de sajnos végül ezt a küzdelmet is elveszítette, innen már nem volt több esély. Más kérdés, hogy a csapatversenyben ugyanaz a horvát egy pontot sem ért el ellene… Mindent összegezve, számunkra végül is jól jött ki az, hogy a Szerbiai Birkózószövetség nem tudta finanszírozni a versenyt, mert a vajdasági szövetség segítségével többen juthattak el erre a megmérettetésre, s derekasan helytálltunk. A muraszombati vendéglátással csak az elején akadt baj, mert nem volt megfelelő a táplálék, de ezen gyorsan javítottak a szlovénok, s összességében jól szervezték meg a bajnokságot.

Eredmények, aranyérem: Ilija Petrović (kötött, U15, 85 kg). Ezüst: Luka Vučković (kötött, U15, 35 kg), Vrábel Áron (kötött, U15, 66 kg), Uglejša Gajić (kötött, U15, 73 kg), Vuković Mario (kötött, U15, 85 kg), Tacsi Krisztián (kötött, kadét, 100 kg). Bronz: Dejan Fratrić (kötött, U15, 47 kg), Anđela Vasiljević (lányok, 37 kg), Milica Jovanović (lányok, 48 kg), Šemsa Todorović (lányok, 52 kg), Dragoljub Kalaković (kötött, kadét, 50 kg), Aleksandar Olujić (kötött, kadét, 63 kg), Aleksa Ilić (kötött, kadét, 63 kg), Aleksandar Simović (kötött, kadét, 85 kg), Tacsi Krisztián (kötött, kadét, 100 kg), Csermák Krisztián (kötött és szabad, kadét, 100 kg). 4. hely: Uroš Rajić (szabad, U15, 66 kg). 5. hely: Miloš Perović (kötött, U15, 42 kg), Losonc Szabolcs (kötött, U15, 47 kg), Momčilo Gajić (kötött, U15, 53 kg), Ágoston Dávid (kötött, U15, 59 kg), Dragoljub Popetru (kötött, U15, 66 kg), Fábián Orsolya (lányok, 62 kg), Strahinja Đermanović (kötött, kadét, 85 kg), Nagy Fanni (lányok, 70 kg). 6. hely: Miljan Rajić (szabad, U15, 42 kg), Velez Petra (lányok, 62 kg). 7. hely: Göblös István (kötött, U15, 42 kg), Marko Kozbašić (kötött, kadét, 58 kg), Surányi Martin (kötött, kadét, 76 kg). 8. hely: Jovan Markulić (kötött, U15, 73 kg), Katarina Gaćeša (lányok, 57 kg), Igor Gavrilović (kötött, kadét, 69 kg), Nikola Simović (kötött, kadét, 76 kg). 9. hely: Nikola Katanić (kötött, U15, 53 kg).

Csapatban, U15, fiúk, kötöttfogás: 2. Szerbia 66 pont. Szabadfogás: 5. Szerbia 15 pont. Lányok: 3. Szerbia 38 pont. Kadétok, kötöttfogás: 4. Szerbia 44 pont. Szabadfogás: 5. Szerbia 9 pont. Lányok: 8. Szerbia 6 pont.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy szombaton Tisza-parti rangadó lesz Zentán, ahol a helyiek a Potisje gárdáját fogadják. A meccs időpontja még nem volt teljesen biztos, de a vendéglátó klub 17 órára tervezte, egy órával később pedig a zombori Radnički ellen elhalasztott mérkőzést pótolják a zentaiak.