2024. április 26., péntek

Jövőre növelhetők a nyugdíjak és a bérek

James Roaf: 2018-ban Szerbiában az lesz a legfontosabb, hogy megőrizzék a nehezen elért jó pénzügyi eredményeket

Kedvező hírek közlésével ért véget tegnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének belgrádi látogatása, amelynek az a végkicsengése, hogy a jó pénzügyi eredményekre való tekintettel jövőre növelhetők a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek. James Roaf misszióvezető a nap folyamán találkozott Aleksandar Vučić államfővel, a három évre szóló készenléti hitelmegállapodás nyolcadik felülvizsgálatának eredményeiről pedig a Szerb Kormányban megtartott sajtótájékoztatón számolt be a bankkormányzó és a pénzügyminiszter jelenlétében.

James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai misszióvezetője tegnap úgy fogalmazott: egyeztették Szerbia kormányával a jövő évi költségvetés paramétereit, eszerint 2018-tól növelik a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat.

– A bér- és nyugdíjemeléssel együtt a tervezett költségvetési hiány a bruttó nemzeti termék (GDP) 0,7 százalékát teszi ki, s ez olyan szint, amely nem sodorja veszélybe a pénzügyi stabilitást, valamint lehetővé teszi a közadósság további csökkentését. Az IMF prognózisa szerint Szerbiában a GDP az idén 2, jövőre pedig 3,5 százalékkal növekszik – mondta James Roaf, és megjegyezte, hogy a jó pénzügyi eredményekre való tekintettel a szerbiai kormány bónuszt fizet ki a nyugdíjasoknak és a foglalkoztatottak bizonyos kategóriáinak.

A hároméves készenléti hitelszerződés nyolcadik felülvizsgálata kapcsán azt mondta: olyan politika érvényesítésében állapodtak meg, amely lehetővé teszi a revízió sikeres lezárását.

Aleksandar Vučić államfő és James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap szerbiai misszióvezetője a tegnapi találkozójukon egyetértettek abban, hogy Szerbia komoly munkát végzett az IMF-fel kötött készenléti hitelszerződés végrehajtásának időszakában. Szerbia elnöke reményét fejezte ki, hogy ez a nemzetközi pénzintézmény a hitelszerződés lejárta után is jelen lesz az országban.

Vučić és Roaf megvitatta Szerbia pénzügyi helyzetét, a közvállalatok és a közszektor reformjának kérdéskörét, a jövő évi költségvetési keretet, s tanácskoztak a Valutaalappal való újabb szerződéskötés feltételeiről is, ez a megállapodás azonban nem foglalná magában a kölcsön folyósítását.

– Mindazt, amit megállapodásunk értelmében szeptember végéig el kellett végezni, elvégezték, a szerkezeti reformokat pedig folytatták, noha egyes esetekben vannak késések – szögezte le Roaf, s hozzáfűzte, hogy a kedvező jelentést megküldik az IMF igazgatóságának, amely várhatóan decemberben ülésezik.

A Szerbiai Nemzeti Bankban tartott tegnapi sajtótájékoztatón Roaf kifejtette: 2018-ban Szerbiában az lesz a legfontosabb, hogy megőrizzék a nehezen elért jó pénzügyi eredményeket. Ennek érdekében továbbra is támogatni kell a gazdasági növekedést serkentő kezdeményezéseket, például növelni kell a közberuházásokat és csökkenteni a kiskeresetű dolgozók adóterheit. Tény, hogy erőteljes a gazdasági aktivitás, növekszik a kivitel és a fogyasztás, több a beruházás. Javultak a munkapiac feltételei, a magánszektor új munkahelyeket nyit, csökkent a munkanélküliség.

Dušan Vujović pénzügyminiszter tegnap bejelentette: november 29-éig elkészítik és a kormány elfogadja a jövő évi költségvetést. A parlament várhatóan a törvényes határidőben, december 15-éig szavaz róla. A 2018. évi büdzsé fejlesztési jellegű lesz, a paraméterek véglegesítését már ma megkezdik.

Az alacsony inflációra való tekintettel az IMF helyesnek ítéli meg a központi bank monetáris politikáját, és jó pénzügyi eredményeket tapasztalt. A pénzügyi egyensúly a pozitív nulla közelében van, azaz jóval kedvezőbb a tervezettnél. Folytatni kell az állami vállalatok reformját, mert még mindig nem találták meg a megfelelő megoldást a problematikus vállalatok számára, mint amilyen a nagykikindai ecetgyár, a pancsovai műtrágyagyár, a bori bánya, a Petrohemija vagy a Resavica. Úgyszintén fontos a közigazgatási reform továbbvitele, javítani kell a közszolgálatok minőségét. Decemberben el kell fogadni a közalkalmazottak bérét rendező jogszabályokat is – figyelmeztetett Roaf. Megdicsérte Szerbiát, amiért egyre jobb helyezést ér el a Doing Business listán, de hozzátette, hogy van még mit tenni a versenyképesség növelése érdekében. Ennek kapcsán az adóigazgatóság modernizálását és a vállalkozásokat hátráltató tényezők kiküszöbölését említette.

Mint mondta, ha az IMF igazgatósága elfogadja a készenléti hitelszerződés nyolcadik felülvizsgálatáról szóló jelentést, akkor „lehetővé válik, hogy Belgrád további 119,4 millió euróhoz jusson hozzá, tehát már 1,05 milliárdhoz az összesen 1,2 milliárdból.

Az IMF ezúttal emlékeztetett arra, hogy a szerbiai hatóságok úgy döntöttek, hogy nem hívják le ezt a pénzt.

AZ ORSZÁG RENDEZTE PÉNZÜGYEIT

Dušan Vujović pénzügyminiszter a sajtóértekezleten elmondta: a hitelszerződés érvényességének idején, az elmúlt három évben az ország rendezte a pénzügyeit, az egyik leginkább érezhető eredmény pedig az, hogy most minden egymilliárd euró adósság esetében 50-60 milliót tudunk megtakarítani, a több mint 5,5 százalékról mára ugyanis 1,3 százalékra csökkentek számunkra a kamatok. Ez a reformok fontos eredménye. Adósságunk a GDP 75 százalékáról a 65 százalékára csökkent. Biztosítanunk kell azt, hogy ezek a reformok fenntarthatóak legyenek, be kell fejeznünk a szerkezeti reformokat és mindazokat, amelyek a közbevételek hosszú távú, stabil növekedését szolgálják – mondta Vujović.

A BERUHÁZÁSOK MIATT ERŐSÖDIK A DINÁR

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó közölte: a szerbiai beruházások iránti megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően erősödött a dinár.

– Április óta folyamatos a dinár erősödését eredményező nyomás, elsősorban külföldi, közvetlen beruházások formájában. A mai napig egymilliárd-százkilencvenmillió eurót vásároltunk. Nettó több mint 845 millió euró többletünk van – mondta Tabaković. Hozzátette, hogy egyre többen takarékoskodnak dinárban, mert rájöttek, hogy kifizetődőbb. Emlékeztetett arra, hogy kétszer is 0,25 százalékkal csökkentették az alapkamatot.