2024. április 27., szombat

Hatalmas tömegeket vonzott Topolyára a szárma

Szombaton került megrendezésre Topolya község egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Szármafesztivál, melynek színhelye ezúttal a topolyai Vásártér volt. Az ország számos városából, valamint külföldről is érkeztek érdeklődők és versenyzők.

Az V. Szármafesztivál megnyitóján Tölgyesi Huba, a fesztivál egyik megálmodója, az Origo Egyesület képviselője elmondta, az étel összehozza az embereket, megkönnyíti a társalgást, ismerkedést.

Káposztatartók versenye (Sihelnik Ágnes felvétele)

Káposztatartók versenye (Sihelnik Ágnes felvétele)

– A szármának valóban nagy közösségépítő ereje van, hiszen több ünnep alkalmával is asztalra kerül. Öt évvel ezelőtt a szárma tiszteletére indítottuk el ezt a rendezvényt a topolyai Tájház udvarán, akkor mindössze tizenhárom csapat részvételével. Az évek során ez a szám hatvankilencre emelkedett. Mi kell egy jó rendezvényhez? Először is kell egy jó ötlet, ezt az Origo Egyesület tagjaival találtunk ki öt évvel ezelőtt, egyszerűen azért, mert a kedvenc ételünk a szárma. Kell továbbá egy jó csapat, erről azt gondolom, hogy az idén sikerült igazán. Végül, de nem utolsósorban, emberekre, látogatókra van szükség, és reméljük, hogy jól fogják érezni magukat az idei fesztiválon is! – mondta a szervezők nevében Tölgyesi Huba.

Az idei Szármafesztivál is bővelkedett programokban, hiszen a szármafőző verseny mellett az idén először került sor a káposztatartó versenyre, melynek során két, megközelítőleg azonos méretű káposztafejet kellett nyújtott kézzel minél tovább tartani. A versenyszámban harmadik helyezett lett Ljubiša Petrović, második helyen végzett a topolyai Fényszárosi Ernő, a dobogó legfelső fokára pedig a belgrádi Marko Ilić került. A versenyszám két különdíját egyedüli gyermek résztvevőként Mendler Péter, egyedüli női versenyzőként pedig Milica Marković kapta.

Több ezer szárma készült az idei Szármafesztiválon – 69 csapat nevezett be a főzőversenyre (Sihelnik Ágnes felvétele)

Több ezer szárma készült az idei Szármafesztiválon – 69 csapat nevezett be a főzőversenyre (Sihelnik Ágnes felvétele)

A már hagyományosnak mondható káposztagyaluló verseny iránt is nagy volt az érdeklődés, bár ezt a versenyszámot még a legügyesebbek sem úszták meg személyi sérülés nélkül, annak ellenére, hogy a versenybírák óvatosságra intették őket. Ebben a versenyszámban Vanja Vrmašić lett az abszolút győztes.

A szármafőző verseny három kategóriában zajlott: vegetáriánus, nem hagyományos és hagyományos szárma kategóriában. Vegetáriánus szárma kategóriában egy bronz-, egy ezüst- és egy aranyérem lelt gazdára. Nem hagyományos kategóriában a zsűri nem ítélt oda érmet, klasszikus szárma kategóriában viszont 5 bronz, 5 ezüst és 5 arany volt az éremtermés.

Az V. Szármafesztivál serlegét a 3-as számmal jelzett kishegyesi csapat vihette haza, a megtisztelő címmel járó nagy serleget a Sógor Exlcusive csapata vehette át. A díjakat Kislinder Gábor polgármester adta át.

A kellemes őszi időben nagyon sok érdeklődőt vonzott a rendezvény, a jó hangulatról a szabadkai Ravnica és a Juhász zenekar gondoskodott, Radovan Marić harmonikás közreműködésével.

Az ötödik topolyai Szármafesztivál több helyi szervezet együttes munkájával jött létre. A szervezésben részt vett az Origo Egyesület, a Gazdakör, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Művelődési Ház, a Topolyai Vállalkozók Egyesülete, valamint a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete. A rendezvény fő támogatója a topolyai önkormányzat volt.