2024. április 26., péntek
Magyar nyelvű otthon

Vajdaságról szól a sorozat második kötete

Dr. Pomozi Péter, az ELTE munkatársának szerkesztésében megjelent a Magyar nyelvű otthon második kötete, amelyet Vajdaságnak szenteltek. A könyvet az Anyanyelvápolók Szövetsége, valamint a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága adta ki. A kötet előszavában Pomogáts Béla elmondja, hogy az anyanyelv fontos, az egyetlen igazi otthonunk, hiszen az anyanyelv egyben kultúra is.
Pomozi Péter a sorozatot azoknak szánja, akik nemcsak magyarországi magyarok, hanem bárhol élnek, kisebbségi, esetleg többségi környezetben. A szerkesztő törekvése az, hogy minden határon túli vidékhez rendelhessenek egy kötetet. A mostani kiadvány Vajdaságról szól, de nem csak vajdaságiaknak. A kötetben több szempontból vizsgálják a magyar nyelvet, történelmileg, földrajzilag, kitérve a nyelvrokonságra, valamint a magyar nyelv nyelvtanára, szépségeire és nyelvjárásaira. Mivel a fejezet Vajdaságnak van szentelve, így a magyar nyelvet ebben a vonatkozásban is tárgyalja.
A kötetet színes fotókkal illusztrálták, így az olvasó nemcsak a szövegekből tájékozódhat, hanem a képek is segítik ebben a nyelvi, kulturális körutazásban.
Pomozi Péter könnyed, érdekes írói stílusa a tényszerű, tudományos leírásokkal remek olvasmányt nyújt az érdeklődőnek. A sorozat második részében ugyanakkor több vajdasági szerző is együttműködött a szerkesztésben. A kötet szinte minden olyan témát érint, amelyben a nyelv, az identitás megőrzése és a kultúra jelen van. A jövőben még terveznek ehhez hasonló kiadványokat.