2024. április 26., péntek

Támogatások nélkül nem tudnánk fennmaradni

Újabb szerződéseket kötött a mezőgazdasági titkárság védett kertek beszerzésére
Mladen Petković mezőgazdasági segédtitkár átnyújtja a támogatásról szóló szerződést Madarász Gyulának (Ótos András felvétele)

Mladen Petković mezőgazdasági segédtitkár átnyújtja a támogatásról szóló szerződést Madarász Gyulának (Ótos András felvétele)

Fóliasátrak kialakítására és felszerelésére szóló újabb támogatási szerződéseket írtak alá tegnap a vajdasági termelők a Tartományi Képviselőházban. A 42 pályázó többsége azokból a kategóriákból került ki, amelyeknek külön figyelmet szentel a tartományi titkárság. A támogatottaknak több mint a fele negyven évnél fiatalabb, a női termelők, valamint azoknak a gazdáknak a soraiba tartozik, akik nehéz körülmények között végzik a munkájukat – mondta Mladen Petković mezőgazdasági segédtitkár. A támogatás összértéke 25 millió dinár, a tartományi titkárság 17 millió dináros részvételével.

A nagybecskereki Szabó Csilla fiatal vállalkozóként édesapja húszéves múltra tekintő gazdaságát vette át. A virágtermesztésben látja a fejlődés lehetőségét.

– Fóliasátrak felújítására pályáztunk a Tartományi Titkárságnál. Virágtermesztéssel foglalkozunk, főként fokföldi kékmargitvirágot és kálát termesztünk. A támogatást fel tudjuk használni a tetőrendszerek kialakítására, valamint minden egyébre, ami a virágtermesztéshez szükséges – mondta Szabó Csilla.

Szabó Csilla (Ótos András felvétele)

Szabó Csilla (Ótos András felvétele)

Srđan Rodić (Ótos András felvétele)

Srđan Rodić (Ótos András felvétele)

Kocsis Dušan  (Ótos András felvétele)

Kocsis Dušan (Ótos András felvétele)

Madarász Gyula, a muzslyai Császárkert igazgatója elmondta, hogy minden évben igénylik a tartományi támogatást.

– A tartományi pályázatok lehetőségekeit használjuk ahhoz, hogy megvalósítsuk a céljainkat. Környékünkön rossz minőségűek a termőföldek, ezért kevés földterület van a gazdák tulajdonában. A jövőt a fóliasátras termelésben látjuk – mondta Madarász Gyula, és hozzátette, hogy a fóliasátrak kiépítése mellett minden évben pályáznak öntözőrendszerek kialakítására is.

– Mintegy150 négyzetméter területen emelünk fel fóliasátrat ebből a pénzből. A fóliasátoros termelés  olyan terület, ahol az ember ellenőrizheti a termelés körülményeit. A termelő többször meg tudja fordítani az év folyamán a termelési ciklust, ami azt jelenti, hogy több lehetőség nyílik a pénzkeresésre. Ha véletlenül rosszul alakulnak az árak vagy nem a tervek szerint alakul a termelési technológia, akkor is van lehetőség az év folyamán arra, hogy pozitív irányba forduljanak az eredmények, hiszen fóliasátorban különböző növényeket lehet termeszteni, ennek folytán pedig különböző irányban lehet gondolkodni. E terület keretében magas színvonalú agrotechnika alkalmazható, amelynek révén  megfelelő minőséget, mennyiséget lehet elérni, és mindazt, amit a piaci feltételek diktálnak – ecsetelte Madarász Gyula.

A vajdasági termelők között olyan is akad, akit a hazai termőföld visszacsábított. A bácskossuthfalvi Kocsis Dušan Németországból tért vissza a szülőfalujába. Külföldön mérnökként dolgozott, majd úgy határozott, hogy mégis itthon, a mezőgazdaságban kamatoztatja tudását.

– Szerettem volna visszajönni az országba, azon gondolkodtam, mit lehetne csinálni itthon, Vajdaságban. Ismerősöm ajánlatára a termőföld vásárlása mellett döntöttem. Főleg paprika és paradicsom termesztésével foglalkozom. Az első lépések megtételében nagyon jól jött a tartományi titkárság támogatása – mondta Kocsis Dušan.

A szilbácsi Srđan Rodić termelő a gazdaságán eddig 4,5 ezer négyzetméteren elterülő fóliasátor volt, a támogatás révén azonban még 1700 négyzetméteres sátrat kialakíthatnak, amelyekben majd paradicsomot, salátát és újhagymát termesztenek.

– A családi gazdaság hagyományait szeretnénk folytatni. Négy évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a nagyapám birtokára költözök és megpróbálkozom a növénytermesztéssel. Támogatások nélkül nem tudnánk fennmaradni. Kitartunk az elhatározásunk mellett, mert fiatalok vagyunk, és reménykedünk a jobb idők eljövetelében – mondta Srđan Rodić.