2024. április 27., szombat

Krajinović betört a nagyok közé!

Filip Krajinović a ranglista 77. helyén kezdte a versenyhetet, ma pedig, a párizsi 1000-es torna befejeztével, már a nagyok között, a 33. pozíción lesz. Krajinović a francia főváros teremtornáján döntőt játszhatott, de három játszmában veszített a torna másik meglepetésembere, az amerikai Jack Sock ellen. A zombori játékos tehát januárban az Australian Openen akár kiemelt is lehet majd, a tegnapi zárómeccs azonban Sockról szólt, aki idei 3., összesen pedig 4. tornagyőzelmét aratta, és ami a legfontosabb, a ranglista 22. helyéről indulva egészen váratlanul – hisz erre még ő sem számíthatott – feltört a 8. helyre, és részt vehet a londoni évzáró mestertornán is.

Filip Krajinović és Jack Sock, a párizsi mestertorna két meglepetésembere (Fotó: Beta/AP)

Filip Krajinović és Jack Sock, a párizsi mestertorna két meglepetésembere (Fotó: Beta/AP)

Az első játszmában Krajinović nehezen, az amerikai könnyen nyerte az adogatásokat, mígnem a 6. játékban a zombori breakelt. Sock azonnal visszavágott, de a 12. játékban újra leadta a kezdőütést. A második játszma elején Krajinović 30:0-ról veszítette el az adogatást, majd 1:4-ről még feljött 4:5-re, de ennél többet már nem tudott. A döntő játszma szoros csatának indult, ám a harmadik játékban a fizikailag erősebb Sock előnyhöz jutott, ami sejtette, hogy Andy Roddick 2010-ben Miamiban aratott győzelme után ő lesz az első amerikai egy 1000-es torna serlegével. Krajinović nem adta fel, nagyon küzdött, de Sock szorításából már nem menekülhetett.

Szombaton az elődöntőben Krajinović, Sam Querrey után, a másik amerikai veteránt, John Isnert is legyőzte. A hórihorgas amerikain a 31 ász és a döntő játszma rövidítésében szerzett 3:0-s előny sem segített, a 25 éves zombori teniszező pályafutása valószínűleg legjobb játékával nyert, és ötödik 1000-es rangú tornáján döntős lett, ami a lengyel Jerzy Janowicz 2012-es, szintén párizsi sikere után a második legjobb teljesítmény.

Julia Görges az első játszmában 2:5-ös hátrányban volt a csuhaji kis mestertorna döntőjében az amerikai Coco Vandeweghe ellen, de a három napja a 29-et betöltött német játékos innen nemcsak egyenesbe hozta a meccset, hanem ötször nyerte el ellenfele adogatását, és idei második, összesen negyedik WTA-serlegét nyerte.

Olga Danilović döntőt játszott a spanyol Sant Cugatban, de három játszmában kikapott a két évvel idősebb orosz Marta Pajginától. Danilović a következő héten is pályán lesz, hisz szabadkártyát kapott a 100 ezres limoges-i tornára, és az 1. fordulóban selejtezőből vár ellenfelet.

A második egymás utáni héten is Heraklionban két magyar játszotta a női döntőt. Jani Réka Luca most visszavágott Bondár Annának a múlt heti vereségért. Megeshet, hogy a jövő héten is döntőt vívnak, hisz ott vannak a benevezettek listáján. A thaiföldi Huahinben Stollár Fanny játszott selejtezőt, és két győzelemmel táblára jutott, első ellenfele pedig a tapasztalt helybeli Luksika Kumkhum lesz.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Isner–Del Potro 6:4, 6:7, 6:4, Benneteau–Čilić 7:6, 7:5, Sock–Verdasco 6:7, 6:2, 6:3, elődöntő: Krajinović–Isner 6:4, 6:7, 7:6, Sock–Benneteau 7:5, 6:2, döntő: Sock–Krajinović 5:7, 6:4, 6:1.

CSUHAJ. – A női kis mestertorna elődöntőjében: Vandeweghe–Barty 6:3, 6:3, Görges–Szevasztova 6:3, 6:3, döntő: Görges–Vandeweghe 7:5, 6:1.

SANT CUGAT. – A női ITF-torna elődöntőjében: Danilović–Lesniak 6:4, 6:4, döntő: Pajgina–Danilović 2:6, 6:4, 6:3.

HERAKLION. – A női ITF-torna elődöntőjében: Bondár–Takamura 6:2, 7:5, Jani–Bilardo 6:1, 4:6, 6:2, döntő: Jani–Bondár 6:0, 6:3. Férfiak, selejtező, 1. forduló: Valkusz–Leuch 6:3, 6:0.

HUAHIN. – A 125-ös női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Stollár–Plipuech 6:1, 6:1, 2. forduló: Stollár–Kamenszkaja 6:2, 6:2.