2024. április 27., szombat

Gyermekeink biztonságáért a közlekedésben

A kilencéves gyerekek a legveszélyeztetettebbek, mivel a diákok ekkor kezdenek önállóan iskolába járni

Szaktanácskozást tartottak tegnap Újvidéken A tanár hatása a gyermekek biztonságára a közlekedésben elnevezéssel, amelyen a közlekedésbiztonsági képzésre helyezték a hangsúlyt.

Csak a folyamatos közlekedésbiztonsági képzésekkel lehet javítani a gyermekek biztonságán. Fotónk az Újvidéki Vásáron készült az oktatás idején (Ótos András felvétele)

Csak a folyamatos közlekedésbiztonsági képzésekkel lehet javítani a gyermekek biztonságán. Fotónk az Újvidéki Vásáron készült az oktatás idején (Ótos András felvétele)

Újvidéken szaktanácskozást szervezett az Andzor engineering és a Közlekedésbiztonsági Központ az újvidéki közlekedésbiztonsági koordinációs tanács támogatásával. A megbeszélést a Köztársasági Oktatásfejlesztési Intézet felügyelete alatt bonyolították le. Résztvevői az újvidéki tanítók és a tanárok voltak, jelen volt Đorđe Basarić, a városi közlekedési- és útügyi igazgatóság vezetője is. – Az újvidéki közlekedésbiztonsági koordinációs tanács a közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében egy külön programot állított össze 2017-re, amely a gyermekek, tanítóik és tanáraik oktatását, felvilágosítását tűzte ki célul. Októberben az Újvidéki Vásáron elkezdődött az alsósok oktatása, amelyben 16.000 gyermek vesz részt Újvidék területéről.

Az Újvidéki Vásáron októberben elkezdődött oktatási ciklus folytatásaként szervezzük meg majd a tanítók és a tanárok oktatását. Az elemzések azt mutatják, hogy nagyon sok kilencéves gyermek sérül meg közlekedés közben, és ez nem véletlen, hiszen ebben a korban kezdenek egyedül járni az iskolába. Ezt csak akkor kerülhetjük el, ha színvonalas oktatást biztosítunk számukra, és nagyon fontos, hogy a tanárokat is bekapcsoljuk ebbe a folyamatba – magyarázta Basarić.

Lidija Tomaš, a Városi Oktatási Hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy a tanárok szakképzése nagyon fontos az oktatás színvonalának emelése szempontjából.

– A Városi Oktatási Hivatal támogatja a szóban forgó kiképzést, mert az a célja, hogy a legfiatalabbak is megtanulják a közlekedésbiztonság legfontosabb elemeit. A folyamatos képzés eredményeképpen remélhetőleg javul majd Újvidéken a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra – mondta Tomaš.

Dr. Dragan Jovanović, a Műszaki Kar Közlekedési Tanszékének az igazgatója kifejtette, hogy a múlt század hetvenes éveitől kezdve fokozott figyelmet szentelnek a gyermekek biztonságának a közlekedésben.

– Ma ez a feladat sokkal összetettebb mint régen, rendkívül fontos, hogy minél többen bekapcsolódjanak a képzésekbe annak érdekében, hogy magasabb szintre emeljük a közlekedésbiztonságot. A tanítók és a tanárok fontos láncszemek a tudás közvetítésében, a szakképzéseknek pedig az a célja, hogy új ismeretekhez juttassuk őket, melyeket majd továbbadhatnak a gyermekeknek – magyarázta Jovanović.

Nyitókép: Csak a folyamatos közlekedésbiztonsági képzésekkel lehet javítani a gyermekek biztonságán. Fotónk az Újvidéki Vásáron készült az oktatás idején (Ótos András felvétele)