2024. április 27., szombat

A várandós nők ne várakozzanak!

Tegnap az újvidéki BiG bevásárlóközpont előtti parkolón megnyitották az első olyan parkolóhelyet a városban, amely a várandós nők közlekedését hivatott megkönnyíteni.

A városi önkormányzat és a Mamarijum elnevezésű szervezet közös akciójának a célja az, hogy a jövendőbeli anyukák könnyebben közlekedjenek, és hogy a mindennapi tevékenységek elvégzése közben ne ütközzenek kellemetlen akadályokba, mint amilyen a parkolóhelyre való várakozás vagy annak keresgélése.

– A terhesség állapot, nem betegség, de megvannak a saját nehézségei és a kismamáknak különböző testi kihívásokkal kell megküzdeniük. Ezzel az akcióval igyekeztünk legalább egy bosszantó akadályt kiküszöbölni az újvidéki terhes nők és anyukák életéből – mondta Dunja Stajić, a Mamarijum szervezet képviselője.

Az újfajta parkolóhelyek megjelölésének ötletét Jovana Balašević színésznő is támogatja.

A Kismama az autóban feliratú matricát a BiG bevásárlóközpontban igényelhető (Dávid Csilla felvétele)

A Kismama az autóban feliratú matricát a BiG bevásárlóközpontban igényelhető (Dávid Csilla felvétele)

– Örülök annak, hogy a kismamák számára is biztosíthattunk szabad parkolóhelyeket, és remélem, hogy a városban hamarosan még több ilyen parkolót alakítanak majd ki. A terhes nőknek külön védelmet és figyelmet kell biztosítani, mivel ők külön gondoskodást érdemelnek – hangsúlyozta Jovana.

A várandós nők parkolója kezdeményezést az idén szeptemberben indította el a belgrádi Mamin san elnevezésű szervezet, és az általuk végzett kutatásban több mint 600 terhes nő vett részt. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a kismamák 96 százaléka szerint be kell vezetni a terhes nők számára biztosított parkolóhelyeket. A felmérésből világossá vált az is, hogy a várandós nők több mint háromnegyede aktívan részt vesz a forgalomban a terhesség ideje alatt is.

Nyitókép: A Kismama az autóban feliratú matricát a BiG bevásárlóközpontban igényelhető (Dávid Csilla felvétele)