2024. április 26., péntek

Faosztás és avarelszállítás

A kishegyesi helyi közösség szokásos őszi akciói

A kishegyesi helyi közösség irányelvei közé tartozik, hogy tevékenységükkel igyekeznek a polgárok valódi igényeire reagálni. Két szokásos őszi akciójuk: az avar ingyenes elszállítása és a facsemeték ingyenes igénylése is ennek szellemében alakult ki.

Mohácsi Zoltán (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az avargyűjtési akcióval egy igen kellemetlen problémát sikerült megszüntetniük.

– Az őszi avargyűjtési akcióról elmondhatjuk, hogy szinte már hagyományosnak számít itt, Kishegyesen. Évek óta arra szeretnénk ösztönözni a polgárokat, hogy ne égessék el az avart, ne okozzunk kellemetlenséget egymásnak. Voltak olyan évek, amikor az őszi időszakban áldatlan állapotok uralkodtak a faluban: a légnyomás lenyomta a füstöt, és nem lehetett szellőztetni vagy az utcán megmaradni. Az elmúlt években hatalmas előrelépést tettünk ezen a téren, miután a helyi közösség kezdeményezésére az egykori Kis Komunák Kommunális Vállalat meghatározott napokon ingyen elhordta az avart. Most a községi közvállalat végzi ezt, és hat hétig tart az akció. Már megkezdődött, és november 27-e lesz az utolsó időpont, amikor még a polgárok kitehetik a zsákokat. Az avarelhordás hétfőn történik, és egyetlen kikötés van: a lehullott levelet zsákokba kell összegyűjteni, és kitenni – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a zsákokba nem kerülhet más jellegű hulladék, mert csak az avart szállítják el díjmentesen. Az viszont nincs meghatározva, hogy mennyi zsákot lehet kirakni. Az egyetlen kritérium, hogy ne legyen benne más jellegű hulladék.

A helyi közösség másik népszerű akciója az ingyenes faosztás. Ez iránt csökkent az érdeklődés, és ennek ésszerű oka van – számolt be Mohácsi.

Kishegyesi részlet (Lakatos János felvétele)

Kishegyesi részlet (Lakatos János felvétele)

– A fásítási akcióról tudni kell, hogy a polgárok az évek során annyi facsemetét igényeltek és ültettek ki közterületre, hogy az igénylők száma most már évről évre csökken. Ennek ellenére az idén is volt érdeklődő, akik 5 fafajta közül választhattak: tölgy, akác, hárs, csörgőfa és vérszilva. Háztartásonként legfeljebb három darabot lehetett igényelni, és csak egy kikötés volt ezzel kapcsolatban: a ház előtt kell elültetni a facsemetét. Az igénylés már lezárult, csaknem 60 facsemetét kértek tőlünk a polgárok. Emellett a helyi közösség is el fog ültetni 30-40 csemetét, egyes fasorok pótlására, valamint újak létesítésére. Az ősz során összesen mintegy 100 facsemete kerül földbe a település területén. Úgy érzem, hogy ez az akció az idén is sikeres volt, és bízom benne, hogy a polgárok elégedettek lesznek – fogalmazott a tanácselnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy hamarosan sor kerül a facsemeték kiosztására.