2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Kane talán, Bale biztosan nem játszhat

Aki nyer, továbbjut! – Négy meccs után kieshet a Dortmund

Nem léphet pályára Londonban a Tottenham és a Real Madrid BL-összecsapásán Gareth Bale, a királyi gárda walesi csatárklasszisa, aki 2013-ban épp a Spurstől érkezett a madridiakhoz. A hírt Zinédine Zidane, a Madrid vezetőedzője is megerősítette, aki 19 fős keretet hirdetett a ma 20.45-kor kezdődő mérkőzésre. A listáról a legnagyobb név mellett Kovačić, Carvajal és az első számú hálóőr Keylor Navas neve is hiányzik.

Nem csak a sérültek miatt kell a szokásosnál nagyobb nyomás alatt készülnie a Tottenham elleni rangadóra Zidane-éknak, a Real ugyanis a 2012/13-as bajnoki idény óta nem vett ilyen rossz rajtot, mint most – a hétvégi fordulóban a frissen feljutott Girona otthonában szenvedtek vereséget, és tíz mérkőzésen – az ő mércéjükkel mérve „csak” – húsz pontot gyűjtöttek. A francia mester ma este idegenbeli győzelemben bízik: „Fel fogjuk tüzelni magunkat, a csapatom készen áll majd a Tottenham elleni mérkőzésre” – bizakodott Zizou. A BL-csoportban kényelmesebb helyzetben vannak Cristiano Ronaldóék, akik a Tottenhamhez hasonlóan 7 pontot birtokolnak az 1-1 pontos Dortmund és APOEL előtt.

Bátornak kell lennünk a mérkőzésen, mert ellenkező esetben azonnal meg fogjuk látni az eredményét, és hátrányba kerülünk. Úgy érzem, megvan bennünk a kellő hozzáállás, játszani szeretnénk a Real ellen. Nekem nem sokat számít, milyen felállással lépünk pályára” – számolt be várakozásairól a derbi előtt Mauricio Pochettino, a Tottenham olasz edzője, utalva Harry Kane, a Spurs gólvágójának esetleges szereplésére is. Az angol, akinek hiányában a fehérek a hétvégén fontos bajnokit veszítettek el a Manchester United ellen, az edzéseken már csatlakozott a csapathoz, de valószínűleg az utolsó pillanatban dől majd el, ott lehet-e a Blancók elleni kezdő tizenegyben.

A továbbjutás szempontjából fontos meccset vív egymással a csoport másik két csapata, a Dortmund és az APOEL. A német alakulat magát hozta rendkívül nehéz helyzetbe azzal, hogy Cipruson döntetlent játszott, s még egy győzelem esetén is embert próbáló feladat lenne számára a továbbjutás kiharcolása az utolsó két csoportmeccsen – Peter Bosz játékosainak a londoni döntetlen lenne a legelőnyösebb.

Győzelmi kényszer Nápolyban?

Két bajnoki éllovas, a Serie A-vezető Napoli és a Premier League-első Manchester City csap össze Nápolyban 20.45-től.

Nem kezeli másodlagos megmérettetésként a Bajnokok Ligáját Maurizio Sarri, a ma este a Manchester City-t vendégül látó Napoli vezetőedzője, ugyanakkor az olasz szakember szerint érthető, hogy játékosai jobban fókuszálnak arra a bajnokságra (a Serie A-ra), amelyben több esélyük nyílik a végső győzelemre. Manchesterben 2:1-es győzelmet aratott Pep Guardiola gárdája, s a Napoli angliai vereségét követően Sarri elmondta, azért pihentette több kulcsjátékosát is, hogy azok készen álljanak a hétvégi ligameccsükre.

A csapat a BL F jelű csoportjában mindössze 3 ponttal szerénykedik a harmadik helyen, s egy esetleges mai pontvesztéssel könnyen lemaradhat a továbbjutó helyekről, hiszen a Sahtar ma a pont nélküli Feyenoordot fogadja. Sarri a hazai pályán rendezett meccsre készülve már az angliai meccsétől eltérő hozzáállást fogalmazott meg: „Hiba lenne azt mondani, hogy a Bajnokok Ligáját nem tekintjük annyira fontosnak, mint mást. A legfontosabb európai tornáról van szó, és büszkék vagyunk, hogy a részese lehetünk. Ugyanakkor a szívünk mélyén tudjuk, hogy kevés esélyünk van megnyerni” – jelentette ki a tréner, az angol riválisra térve pedig így szólt: „Nagyon nehéz meccs lesz, ugyanakkor hatalmas kihívás is. A City az utóbbi két-három hónap legerősebb európai csapata. Erős felállásal fogunk pályára lépni, bár tudjuk, nagyon nehéz lesz nyerni. Mi azonban hiszünk benne, nagy mérkőzést akarunk játszani” – fogalmazott Sarri.