2024. április 26., péntek

Fél év alatt országos bajnok!

Egy fiatal gunarasi sportoló nyerte meg korosztályában az országos súlylökőbajnokságot

Él Gunarason egy fiatalember, aki idén kezdett súlylökéssel foglalkozni, és máris országos szintű eredményeket ért el. A 13 éves Csorba Tamás az atlétikával párhuzamosan focizik is, de az új sport rögtön elnyerte a tetszését: „Ez az én sportom” – fogalmazott. A fiatal sportolóra egy szabadkai körzeti versenyen figyeltek fel.

– Volt egy iskolai atlétikai verseny Szabadkán a Spartacusban, ahova a tornatanárom vitt el. Itt súlylökésben első lettem, 9 méter 48 centis lökéssel. Ezzel az eredménnyel eljutottam a tartományi versenyre, ahol negyedik helyezést értem el. Itt még nem gyakoroltam a súlylökést, viszont felfigyeltek rám a Spartacus edzői, és megkértek, hogy járjak hozzájuk edzeni. Fél év után a klubok közti megmérettetés után eljutottam egy tartományi versenyre. Itt második lettem, valamint bejutottam az országos döntőbe, amelyet Kruševacon tartottak meg szeptember végén. Az országos döntőben az első pár lökésem rosszul sikerült, mindössze 10 métereket teljesítettem. Viszont utolsónak 12 méter 30 centit löktem, ami elég volt az országos első helyhez – mesélte Tamás.

A fiatal gunarasi sportoló eddigi súlylökőtörténete igen rövid, ám hihetetlenül felfelé ívelő. Elmondása szerint az elmúlt fél évben heti két edzésen vett részt. Súlylökést, diszkoszvetést és kalapácsvetést gyakorol másfél-két órában, a Spartacus edzőinek vezetésével. Diszkoszvetésben idáig egy versenyen vett részt, de leginkább súlylökésben versenyzik, mivel a kalapácsvetéshez még fiatal. Hogy még kezdő a pályán, azt az is bizonyítja, hogy Tamásnak a legnagyobb ellenfele a lámpaláza.

– Az országos bajnokságon furcsa volt, hogy 5-6 bíró vett körül, plusz a videobíró. Nem szoktam meg, hogy ennyien vannak körülöttem, meg a hangosbemondóba is bemondták, hogy mekkorát löktem. A legtöbb dobást azért rontottam el, mert izgultam, hogy mindenki engem néz – vallotta be őszintén a fiatal sportoló.

Tamás nincs könnyű helyzetben, hiszen szüleinek heti két alkalommal fel kell vinniük őt a szabadkai edzésre, ami oda-vissza több mint 100 kilométeres utat jelent. A fiatal sportoló, miután hazaér az iskolából, megcsinálja a házi feladatát, elvégzi az otthoni feladatait, majd utána megy edzésre. Ő maga mindezt nem találja fárasztónak, mert elmondása szerint az autóban bír pihenni. Elhivatottságát jól mutatja, hogy kihívásként éli meg azt, hogy többet teljesítsen, mint a többiek. Amint kiderült, idősebb korosztályban is megállja a helyét: október elején volt egy versenye, ahol tévedésből a három évvel idősebbek csoportjába osztották be. Saját korosztályában 3 kilós súlyt löknek, itt viszont 4 kilósat kellett, ennek ellenére harmadik helyezést sikerült elérnie egy 11 méter 44 centis lökéssel.

Ami a jövőt illeti, Tamás szeretné folytatni a súlylökést, de nem tudja, milyen irányba halad majd a sportkarrierje. Egyelőre annyit tud, hogy Topolyán szeretne továbbtanulni, a Mezőgazdasági Iskolában, állatorvosi szakon, és emellett versenyezni akar.