2024. április 26., péntek

Mint aki a csodával határos

Mint aki a csodával határos címmel csütörtökön este Zentán is bemutatták a friss Sinkó-díjas író, Hernyák Zsóka bemutatkozó, Morze című, a zEtna kiadónál megjelent prózakötetét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában. Balla Ákos Zwara Geometrikus dinamika című, Beszédes István által megnyitott tárlatának megtekintését követően az írónővel Döme Szabolcs és Szögi Csaba beszélgettek. Az est folyamán a novellákból Törteli Réka, a Bolyai TGK tanulója olvasott fel néhányat ízelítőül. A bemutató társszervezője a VMMI volt. Támogatták: a Bethlen Gábor alap, a Szekeres László Alapítvány, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Zenta Önkormányzata.

A fiatal szerző, aki költeményekkel indított – melyek meg is jelentek lapunk Üveggolyó mellékletében és a Képes Ifjúságban –, elárulta, már egészen kiskorában a hinta ritmusára írt nyúlfarknyi versikéket, ám az utóbbi években a rövid prózákban érzi magát kiteljesedni; ugyanakkor ezekben is megőrizte a líraiságot. Gyerekkorában főképp kortárs ifjúsági regényeket olvasott, de nagy hatással volt rá Domonkos Tessék engem megdicsérni című verseskötete is. A jelenlegi kedvencei, hatásai közül Hajnóczy Pétert és Bret Easton Ellist emelte ki, de ugyanúgy filmek, sorozatok is hatnak a munkáira. A mindennapokból fő ihletőiként az unalmat és a tehetetlenséget határozta meg, hozzátéve, az írás kihúzza ezekből az élethelyzetekből. Az irodalom elsődleges funkciójának azt tartja, hogy termékenyítőleg hasson, jelen kötetének megírásakor pedig fontosnak érezte a szex mint tabu feloldását. Novellái mívesek, egyúttal meglehetősen szókimondóak: az első szöveg publikálásakor az Irodalmi Jelen szerkesztője aggódott is némiképp ez utóbbi okán, és Zsóka bevallotta, írás közben nem, viszont a kötet összeállítása idején össze is kellett szednie a bátorságát, de úgy érezte, „ki kell mondani a dolgokat”!

A Morze – melynek megjelenése óta öröm és szorongás ambivalens érzése uralkodik szerzőjén – kedvező fogadtatásra talált úgy a kritika, mint az olvasók részéről, Zsóka pedig máris dolgozik új munkáin: hosszabb prózai szövegekkel és drámákkal próbálkozik.