2024. április 26., péntek
NŐI LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Izlandi bravúr Wiesbadenben

Az elmúlt napokban Európa-szerte nagyüzem volt a női labdarúgó-válogatottaknál, október 19. és 24. között ugyanis tizenkilenc világbajnoki selejtezőt játszottak le az öreg kontinensen. Az Izrael elleni hazai 2:0-s siker után a szerb együttes vasárnap Finnországban vendégszerepelt, ahol a bátran focizó piros mezesek egészen a hajráig tartották a gól nélküli döntetlent, a 79. percben azonban a csereként pályára lépő Mirela Tenkov a saját kapujába juttatta a játékszert, ami meg is pecsételte a szerb válogatott sorsát.

„Nagyon jó iramú, lendületes, dinamikus mérkőzést játszottunk Helsinkiben, ahol nagyon hideg, nyirkos idő fogadott bennünket. Mindkét csapat nyíltan futballozott, ezért sok helyzetet láthattak a nézők, még nekem is volt egy kapura lövésem, ami pedig nem jellemző rám. Próbáltuk a saját higgadt játékunkat játszani, egy-két labdaérintéssel, mivel az ellenfél állandóan nyomás alatt tartotta a labdát birtokló játékosainkat. Talán a döntetlen reálisabb eredmény lett volna, és valószínűleg el is hoztuk volna az egyik pontot, ha a végén nem rúgunk egy öngólt” – nyilatkozta lapunknak a finnországi összecsapás után a szabadkai Spartacus védője, Vajda Orsolya, aki kezdőként 61 percet töltött a pályán.

A magyar válogatott a horvátok elleni döntetlen után kedden este a Göteborg közelében található Borasban próbált meg minél jobb eredményt elérni a legutóbbi olimpia ezüstérmese ellen, Markó Edina kiválasztottjai azonban csak negyedóráig tudtak ellenállni a svéd rohamoknak. Lina Hurtig 14. percben esett találata után a sárga-kékek a szünetig még háromszor bevették Szőcs Réka kapuját, amivel természetesen el is döntötték a három pont sorsát. A folytatásban a magyar csapat szerencséjére a hazaiak már nem erőltették a góllövést, és megelégedtek az ötgólos győzelemmel. Az 5:0-s végeredményt a svédek egyik legismertebb játékosa, a koszovói származású Kosovare Asllani állította be az 50. percben.

A mostani forduló legnagyobb meglepetését az izlandi hölgyek szolgáltatták, akik október 20-án olyat tettek, amiről sok női válogatott egyelőre még csak álmodhat: az északiak ugyanis nyerni tudtak a nyolcszoros Európa-bajnok német válogatott otthonában. A Wiesbadenben lejátszott találkozón az izlandiak egy kapushiba után szereztek vezetést, majd a hazaiak egyenlítő találata után a második félidő elején kilenc perc alatt kétszer is mattolták a Nationalelf védelmét. A hajrában a hullámvölgyben levő német válogatott mindent megpróbált ugyan, ám a fehér mezesek erejéből ezúttal mindössze egy szépítő találatra futotta. A 3:2-es vendéggyőzelemmel záruló wiesbadeni találkozó legszebb gólját a 47. percben láthatták a nézők, amikor az izlandi Elin Jensen pont ugyanolyan gólt rúgott, mint a walesi Robson-Kanu a tavalyi Európa-bajnokságon a belgák elleni negyeddöntőben: a reykjavíki Valur labdarúgója szépen átvett egy szélről érkező labdát, majd egy testcsellel több védőt is becsapott, és higgadtan a kapu jobb oldalába bombázott.

A következő forduló mérkőzéseit november 24-én játsszák.