2024. április 27., szombat

Hamenei: Iraknak nem szabad bíznia az Egyesült Államokban

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője csütörtökön azt mondta a Teheránban tartózkodó Haider al-Abádi iraki kormányfőnek, hogy nem szabad az Egyesült Államokra támaszkodnia az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.

"Az egység a siker kulcsa a terroristák és támogatóik elleni harcban" - idézte az iráni állami televízió Hameneit.

"Ne bízzon Amerikában. Csak kárt okoz Önnek a jövőben" - tette hozzá.

"Megőrizzük Irak egységét, és sohasem engedünk az elszakadási törekvéseknek" - idézte az IRNA iráni hírügynökség Abádit.

Irak azon kevés országok egyike, amely mind Washingtonnal, mind Teheránnal kiváló kapcsolatokat ápol. Irán és az Egyesült Államok is részt vett az iraki kormányerők felfegyverzésében és kiképzésében a terroristák elleni harchoz.

Washington segítette hatalomra a bagdadi síita kormányt Szaddám Husszein 2003-as megbuktatását követően. Az Egyesült Államok jelenleg 5 ezer katonát állomásoztat Irakban, és légi támogatást, kiképzést, illetve fegyvereket biztosít az iraki hadseregnek.

A síita Irán pénzügyi forrásokkal és kiképzéssel segíti a Népi Mozgósítási Erők néven ismert iraki síita milíciát, amely a kormányerőkkel karöltve harcol a szélsőségesek ellen.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt követelte Bagdadtól, hogy küldje haza a kormánypárti síita milíciában küzdő irániakat. Abádi hivatala a héten azt válaszolta, hogy egy ország sem utasítgathatja Irakot, és hazafiaknak nevezte a  fegyvereseket.

Az iraki miniszterelnök a héten felkereste Törökországot és Iránt, hogy biztosítsa támogatásukat a kurdok függetlenségi törekvéseivel szemben. Washington évtizedek óta szövetségesként tekint a kurd kisebbségre a térségben, így a szeptember 25-i függetlenségi népszavazást övező viszály közelebb sodorhatja Irakot az Egyesült Államok által bizalmatlanul kezelt Iránhoz.