2024. április 26., péntek

Páciensközpontú szolgáltatás a cél

Szerdán az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában díszüléssel ünnepelte ötvenévi munkáját az Újvidéki Egészségház.

Az ünnepséget jelenlétével megtisztelték a köztársaság, a tartomány és a város, valamint az egészségügy és a egyetem jeles képviselői, többek között dr. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter, Pásztor István, a tartomány képviselőházának elnöke, dr. doc. Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár és helyettese, dr. Dušica Rakić, Miloš Vučević Újvidék polgármestere, Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora és mások.
Az Újvidéki Egészségház az egyetlen Szerbiában, amely 7 évre kapta meg a működési engedélyt. Szerteágazó és sikeres tevékenységéről számolt be az igazgató, dr. prim. Veselin Bojat, aki kiemelte, hogy többek között évente hatmillió szolgáltatást nyújtanak, ebből a számból pedig 1 800 000 különféle laboratóriumi vizsgálatot fed. Elmondta: a szolgáltatások számával, minőségével elégedettek lehetünk. Az egészségházak felújítása és korszerű felszerelése folyamatban van.
A polgármester szavai szerint a szerb kormány 2 milliárd eurón felül különít el a minél minőségesebb egészségügyi szolgáltatás céljából. Tőle és a tartományi egészségügyi titkártól is hallottuk, fontosak a korszerű épületeket és a korszerű felszerelés, de legfontosabb az, hogy az emberiességet ne veszítsék el az orvosok, nővérek, akik a szakma magaslatán állnak, szorgalmasan és jól dolgoznak az Újvidéki Egészségházban, rengeteg preventív vizsgálatot végeznek.
Zoran Gojković szerint az újvidéki a legnagyobb egészségházzá nőtte ki magát a régióban. A polgárok edukációjára nagy hangsúlyt fektetnek, ugyanakkor szükséges a szakemberek állandó továbbképzése.

Elhangzott az a megállapítás is, hogy aki kigyógyítja a beteget, az jó orvos, aki pedig megelőzi a betegséget, az még jobb orvos.
Slavica Đukić-Dejanović elmondta, ma 17%-kal több ember él Újvidéken, mint 2002-ben. Szerinte ebban a városban szívesen alapítanak családot a fiatalok, mert több gyermek születik, és kisebb a gyermekhalandóság, mint másutt Szerbiában, elsősorban az egészségügyi dolgozóknak a gyermeket váró édesanyákhoz való pozitív hozzáállásának köszönhetően.
A díszülésen valamennyi felszólaló hangsúlyozta a legfontosabb cél: a páciensközpontú szolgáltatás, az emberek bizalmának a megnyerése. Mert az egészség nem minden, de egészség nélkül, minden nem ér semmit.
Az Újvidéki Egészségház Novemberi díszoklevéllel tüntette ki alapítóját, Újvidék városát, továbbá a Tartományi Egészségügyi Titkárságot, a Srbijagas céget, a Hemofarm Rt.-t, a Szerb Orvosi Társaság Vajdasági Orvosi Társaságát és a Vajdasági RTV-t.