2024. április 26., péntek

Már csak füstvirágot nyílhat az orgona

Rendezvények Cs. Simon István emlékére

Gazégetéskor halottaimra gyújtották a temetőt – írja Simon István Égetés című versében, s a záró sorokban az orgona füstvirágot nyíló jövőjéről szól. Hasonló címmel készült egy füzet, amely egykori újságíró kollégánk, író és költő szülőfalujáról, Terjánról, legfőképp pedig a terjáni temető sorsáról szól: az idő veszejtette napsugaras szilfakeresztről, az elburjánzott gyomok takarta sírokról. Erről beszélt Tóth Lívia, a füzet gondozója péntek este a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában megtartott megemlékezésen, abból az alkalomból, hogy Cs. Simon István október 19-én lett volna 75 éves, de 10 esztendeje már nincs közöttünk.

Dudás Károly író a találkozásaikra emlékezett vissza, szólt arról, hogy hiányzik embersége és barátsága, megjegyezvén, hogy a nemrégiben kiadott, Nem éltünk gyöngyszigeten című kétkötetes gyűjteményes írásaiban több alkalommal is megjelenik Simon alakja. És kiemelte, hogy valóban igaz: amíg beszélünk Terjánról, addig ha az enyészet megteszi is a magáét, nem vész el ez a vidék.

Fodor István, aki legalább másfél évtizedig együtt járta a Tisza mentét újságíró-kollégájával és hatalmas tudású „útvezetőjével”, azt fejtegette, hogy a szülőföld, a gyerekkorban fölszívott élmények és ismeretanyag miként határozták meg Simon értékrendszerét, a szülőföldhöz való ragaszkodását és az iránta táplált tiszteletét.

Kónya Sándor, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója elmondta, hogy egy nappal korábban az évfordulók kapcsán már szerveztek rendezvényt a középiskolások részére, szombaton pedig a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában megtartják a III. Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót.

Az est zárásaként a művelődési egyesület asszonykórusa volt kollégánk legkedvesebb dalaiból adott elő egy csokorra valót.

A szombati vers- és prózamondó találkozó iránt nagy érdeklődés nyilvánult meg: mintegy hatvanan vettek részt a versenyen Temerinből, Adáról, Zentáról, Csókáról, Hódegyházáról, Szabadkáról, Hajdújárásról és Magyarkanizsáról.

A díjazottak: 1–2. osztály: 1. Szarka Hanna, Zenta, 2. Dulity Adrián, Zenta, 3. Pribićević Tara Blanka, Zenta, különdíj: Gombár Réka, Temerin és Balunovity Anna, Csóka. 3–4. osztály: 1. Radakov Amina, Szabadka, 2. Biacsi Natália, Temerin, 3. Szarka Kitti, Zenta, különdíj: Mészáros Kis Krisztina, Csóka és Sebők Csáki Szintia, Szabadka. 5–6. osztály: 1. Szalai Violetta, Hajdújárás, 2. Jaksa Dominika, Csóka, 3. Szivák Szintia, Szabadka, különdíj: Begovity Dávid, Szabadka. 7–8. osztály: 1. Pék Sára Borbála, Zenta, 2. Horváth Tamás, Zenta, 3. Szemerédi Fanny, Csóka, különdíj: Cöndör Judit, Csóka és Huszka Kitti, Szabadka. Középiskolások: 1. Dupák Fanni, Csóka, 2. Cakó Eszter, Zenta, 3. Gonclik Ákos, Csóka, különdíj: Kalocsai Irisz, Zenta, Csabai Orsolya, Zenta, Plavšić Tamara, Csóka.

A Simon Júlia, Cs. Simon István testvére által a legfiatalabb versenyzőnek fölajánlott különdíjat a szabadkai Sebők Csáki Tiána kapta.