2024. május 8., szerda

Idén nem lesz alkotmánymódosítás

Noha az uniós csatlakozási tárgyalások ütemterve miatt az év végéig tervezték módosítani az alkotmányt, erre az idén nem kerül sor – hangzott el azon a mai belgrádi konferencián, amelynek az alkotmánymódosítás és az EU-csatlakozás kapcsolata állt a középpontjában.

Tanja Miščević, a csatlakozási tárgyalásokat folytató küldöttség vezetője rámutatott, a 2006-ban elfogadott alaptörvénynek mindazon pontjait módosítani kell, amelyek már a megszületésekor is problémásak voltak. Ilyen az igazságügyi rendszer, az emberi jogok kérdése, de az is, hogy a szerb alkotmány preambulumában Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen részeként szerepel.

Az értekezleten elhangzott, hogy a teljes módosításra most nincs lehetőség, így várhatóan két részletben módosítják: először az igazságügyi rendszerre, a bírák és ügyészek kinevezésére vonatkozó részt cserélik le, később pedig a politikai rendszerre vonatkozót. Ez utóbbiban kaphat helyet annak rögzítése, hogy a köztársasági elnököt a polgárok vagy a parlamenti képviselők válasszák-e meg, és annak is, hogy a parlamenti képviselők számát 250-ről 150-re csökkentsék.