2024. április 26., péntek

Új csődeljárás a Jugoalatban

Az újvidéki Gazdasági Bíróság újra csődeljárást indított a Jugoalatban, és felhívást intézett a vállalat megbízóihoz, hogy november 22-éig jelentsék tartozásaikat. Ezen a bíróságon november 22-én tartják meg a megbízók ülését, a tárgyalás határidejét pedig január 30-ára jelölték ki.

Tovább folytatódik az egykor felettébb sikeres Jugoalat, szerszámokat és vágóeszközöket gyártó vállalat körüli herce-hurca – újra csődeljárást indítottak az óriási tartozás miatt (Ótos András felvétele)

Tovább folytatódik az egykor felettébb sikeres Jugoalat, szerszámokat és vágóeszközöket gyártó vállalat körüli herce-hurca – újra csődeljárást indítottak az óriási tartozás miatt (Ótos András felvétele)

A Jugoalatban az első csődeljárást még 2010-ben beindították, időközben többször hasonló megoldásokat javasoltak a vállalat működésének a rendezésére, valamint a tartozások törlesztésére. Minden alkalommal az előre meghatározott átszervezési-megoldási modellt tartották a legjobb megoldásnak, de sajnos egy alkalommal sem realizálták.

Az eddigi csődeljárások levezetésével megbízott szakemberek a csődeljárás újraindításával most követelik járandóságaik kifizetését, mivel ők vezették le az előző csődeljárásokat, illetve követték a vállalat átszervezésének a programját. Először az ő járandóságaikat kell kifizetni, és csak ezután következhetnek a Jugoalat dolgozóinak a járandóságai. Jadranka Gulan csődeljárási biztos több mint 21.000 eurót követel az elvégzett munkájáért, míg Ninoslav Šimić 2,1 millió dinár kifizetését igényli.

A Jugoalat vállalatot 2012-ben dobra verték, de az akkori szerbiai Alkotmánybíróság megsemmisítette az újvidéki Gazdasági Bíróság és a belgrádi Gazdasági Fellebbviteli Bíróság döntését azzal a kifogással, hogy Spasoje Jakovljevićnek, a Jugoalat akkori tulajdonosának nem biztosították az igazságos bíráskodást.

Jakovljević most újra az előre meghatározott átszervezési megoldás modelljét ajánlja, megkérdőjelezi a tartozások összegét, mert szerinte sokkal kisebb összegről van szó. Véleménye szerint vannak olyan üzletemberek, akik már előre „kinézték” maguknak a gyár vagyonát, amely az első felbecsülés alapján 4,3 millió eurót érhet. A tulajdonos régebben is, és most is azon a véleményen van, hogy a gyár értéke sokkal nagyobb a felbecsült értéknél, szerinte legalább 18 millió eurót ér, mivel a vállalat tulajdonába tartozik 25.000 négyzetméternyi parcella, a gyárcsarnokok pedig további 18.000 négyzetméteren helyezkednek el – írta a Dnevnik napilap.

A vállalat megbízottjai szerint a gyárnak már majdnem az összes ingóságát eladták. A több millió dináros adósság miatt a Jugoalatban nincs áram, és természetesen termelés sem.