2024. április 26., péntek

Az élet támogatása

A kárpátaljai Kovács-család koncertje Nagybecskereken

A reformáció 500. évfordulójának jegyében tart a Reformáció Gyermekei Program délvidéki műsorsorozata, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg.

Egymást váltogatták a megzenésített énekek és a népdalok (Fotó: Kecskés István)

Egymást váltogatták a megzenésített énekek és a népdalok (Fotó: Kecskés István)

A kárpátaljai Kovács-család koncertsorozatának csütörtök esti állomása Nagybecskerek volt. Feledhetetlen élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a nagybecskereki református templomba a kárpátaljai Kovács-család koncertjére. A fellépők mellett a templom kiváló akusztikája is hozzájárult a koncert sikeréhez.
– Gyönyörű volt az est. Örülök, hogy eljöhettem, és láthattam egy ilyen aranyos kis családot, és annak, hogy sikerült nekik is végigjárni a mi magyar falvainkat és városainkat. És úgy érkeznek ide, mintha családtagok lennének, mi meg éppen olyan szeretettel és csodálattal fogadjuk őket, mintha mieink lennének – mondta Varga Anna nyugalmazott tanárnő.
Rendhagyó módját választotta a Kárpátaljai Református Egyház a reformáció emlékéve megünneplésének: 2017-ben Reformáció Gyermekei elnevezéssel kampányt indított a gyermekvállalás népszerűsítése mellett.
– Üzenetünk: Cselekvésre fordult az idő. A szavak ideje lejárt, most cselekedni kell. Hogy szülessenek meg a gyermekek. Teszünk ezt-azt, és sokszor lemondunk a legnagyobb áldásról – a gyermekáldásról. A gyermekáldás hordozza magában a jövőt. Elmondhatjuk azt, hogy dédapáink reformátusok voltak, de nem ér semmit, hogyha nem lesz jövő, nem lesz unokánk, aki majd elmondhatja rólunk is, hogy mi is reformátusok vagyunk, voltunk, és, hogy ők is azok lettek. Aztán a magyarság megmaradásának a jövőjét is ebben látjuk – mondta Kovács Erika.
Kiss Nándor református esperes köszönetet mondott a Kovács-családnak az élményért, amelyben a közönséget részesítette. Elmondta, hogy az esten olyan értékeket nyertünk, amelyekre vissza is tekinthetünk, amelyek megmaradnak bennünk, és tovább is adhatjuk másoknak.
A Reformáció Gyermekei Program nem ér véget a jubileumi év elteltével. Kovács Sándor elmondása szerint nem kell abbahagyni, hanem cselekedni kell. A Reformáció Gyermekei valójában nem is program, hanem inkább az élet támogatása. Annak pedig nem lehet vége.
A koncertsorozat pénteki színhelye Torontálvásárhely és Hertelendyfalva volt. A Kovács-család szombaton Magyarittabén, Pacséron és Topolyán lép fel. A rendezvénysorozat vasárnap zárul Szabadkán, a református templomban.