2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Farkasok Londonban

A BL-ben javítaná ki bajnoki vereségét a Chelsea és a Roma

Az utolsó pillanatig kérdéses volt, pályára léphet-e Álvaro Morata, a Chelsea spanyol csatára a londoniak Roma elleni BL-csoportmeccsén. Antonio Conte vezetőedző a legeredményesebb, hatodik bajnoki találatnál tartó támadó mellett a középpályás NGolo Kantét is elveszítette a Kékek hétvégi Premier League-fordulójában, s az olasz szakember hatalmas szerencséjére a spanyol vissza tudott térni a keretbe a fontos találkozó előtt – nem úgy, mint Kante, akinek combhúzódása súlyosabb sérülésnek bizonyult.

Conte kiélezett meccset vár (Fotó: Beta/AP)

Conte kiélezett meccset vár (Fotó: Beta/AP)

Conte mester a védő Victor Moses és a középpályás Daniel Drinkwater játékára sem számíthat ma este, bár egyértelműen Kante hiánya lesz a legfájóbb a Roma ellen, hiszen a francia a Chelsea stabil középpályájának alapköve. „Jól tudjuk, milyen helyzetben vagyunk, amikor ennyi sérüléssel kell megbirkóznunk” – utalt a sérültekre a Roma elleni mérkőzés sajtótájékoztatóján Conte edző, aki később azt is elmondta, valószínűleg túl nagy nyomásnak bizonyult a sorozatterhelés a tapasztalatlanabb játékosok számára. A meccsre rátérve az olasz kiemelte: „Jó lesz újra pályára lépni, főleg két vereség után. Mindannyian tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája mennyire kiélezett verseny, a Roma pedig egy nagy csapat, az olasz bajnokságban is jól megy neki. Sok kiváló játékosuk van” – adta meg a tiszteletet ma esti ellenfelének a házigazdák trénere.

Mindkét fél rosszul hangolt az európai porondra, hiszen az angol címvédő londoniak eddigi 8 mérkőzésükből mindössze 4-et nyertek meg – a komolyabb ellenfelek közül csak a Tottenhamet tudták legyűrni, míg az Arsenal ellen ikszeltek, a Manchester City ellen pedig minimális vereséget szenvedtek hazai pályán. Ennél is súlyosabb előjel volt azonban a csapat hétvégi produkciója, amikor – a City elleni nullázást követően – a sereghajtó Crystal Palace otthonában szenvedtek vereséget – a Palace korábban hét meccsén be sem tudott találni –, s Antonio Conte a mutatott játékkal sem volt elégedett – olyannyira, hogy a szemlátomást tehetetlen, középcsatár Batshuayit például egy óra játék után lecserélte, és valódi éktámadó nélkül, meglehetősen átforgatott felállással fejezte be a vesztes mérkőzést.

A Farkasok az elmúlt évekhez hasonló teljesítményt nyújtanak hazájuk pontvadászatában (jelenleg az 5. helyen állnak), és csak az Inter, valamint most hétvégén a bajnoki éllovas Napoli ellen kaptak ki, míg többi mérkőzésüket megnyerték. Di Francesco edző csapata különösen jó idegenbeli formát mutat, legutóbb a Milan ellen diadalmaskodott a San Siróban, s ami ugyancsak biztató, a bosnyák Edin Džeko egyértelműen megtalálta tavalyi góllövő cipőjét (7 bajnoki találat). Az olasz fővárosiakat azonban az angolokhoz hasonlóan kisebb sérüléshullám érte el, és néhány alapember is kidőlt – a görög hátvéd Kosztasz Manolaszra egy hónapos kihagyás vár, ahogyan a cseh Patrik Schick sem bevethető, míg Stephan El Shaarawy és Lorenzo Pellegrini játéka az utolsó pillanatig kérdéses volt, és fellépésük kockázatokat rejthet a jövőre nézve.

Az olasz válogatottban 2014 és 2016 között dolgozott együtt Daniele De Rossi, a Roma középpályása és csapatkapitánya Antonio Contéval. De Rossi nagy tisztelettel beszélt mai ellenfelük edzőjéről, és elmondta, rengeteget tanult az együttműködésük során: „Ha egy nap én is edző leszek, sokat tudok majd hasznosítani abból, amit tőle tanultam. Nagy hatással volt rám. Nem könnyű az ő játékosának lenni, de gyönyörű érzés” – áradozott a védekező középpályás, aki azt is elárulta, annak idején Conte adta vissza számára a hitet, hogy képes még a legmagasabb színvonalon focizni.

VB-PÓTSELEJTEZŐ - A sláger: Svédország–Olaszország!

A FIFA tegnap kisorsolta a jövő évi világbajnokság európai pótselejtezőjének párosításait. A kilenc kvalifikációs csoportból a nyolc legjobb második együttes közül az aktuális világranglista alapján a négy jobb helyen álló válogatottat kiemelték, s hozzájuk sorsolták a maradék négy együttest. A párharcok első mérkőzéseit az elöl álló csapat otthonában játsszák november 9–11-én, míg a visszavágókra november 12–14-én kerül sor.
Az európai vb-pótselejtező párosításai: Észak-Írország–Svájc, Horvátország–Görögország, Dánia–Írország, Svédország–Olaszország.