2024. április 26., péntek

Harc a gazdaságban alkalmazható tudásért

Az oktatásban dolgozók és a munkaadók együttműködése szükséges – mondta Šarčević miniszter Kamenicán és Újvidéken
Mladen Šarčević és dr. Aleksandar Andrejević díszrúgása a tornaterem-avatáson

Mladen Šarčević és dr. Aleksandar Andrejević díszrúgása a tornaterem-avatáson

Tegnap Mladen Šarčević oktatási miniszter, Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár, az ortodox egyházi méltóságok és a Szerb Hadsereg képviselőinek jelenlétében ünnepélyesen felavatták Kamenicán, a Putnik vajda utca 87. alatti EDUCONS Egyetem Nemzetközi Kampuszát és az egyetem tornatermét.

A 2008 óta működő EDUCONS a legfiatalabb szerbiai felsőoktatási intézmény, amelynek 11 karral nyolc év alatt sikerült a Szerbiában létező 17 egyetem között a 7. helyre feltornáznia magát. A felsőoktatási intézmény munkájába sikeresen bekapcsolódott 18 olyan vezető szerbiai cég, amelyek évente egymillió dollár forgalmat valósítanak meg.

Dr. Aleksandar Andrejević, az egyetem igazgatója elmondta: évente azért vesznek fel mindössze 50 diákot, mert a kis csoportokban zajló, színvonalas foglalkozásokon minden egyetemistára teljes figyelmet szentelnek, és módszereikkel a kreativitásukat fejlesztik.

Mladen Šarčević a kerekasztal-beszélgetésen

Mladen Šarčević a kerekasztal-beszélgetésen

Az intézmény igazgatója ezenkívül eredménynek tartja, hogy megvalósították azt a duális képzést, az oktatásnak a gazdasággal való szoros együttműködését, amelynek fontosságát az oktatási miniszter minden alkalommal hangsúlyozza. Ők az Ügyviteli-Gazdasági Kar, a Környezetvédelmi Kar és az Organikus Mezőgazdasági Kar vezetőjével megalakított igazgatóbizottságok által biztosítják a cégek számára az EDUCONS Egyetem oktató munkájának irányítását. Az év végéig tervezik megválasztani az oktatás ellenőreit, akiknek feladata lesz felügyelni arra, hogy az egyetemisták a tantárgyak keretében valóban a gazdaságban alkalmazható tudást szerezzenek.

A miniszter hivatalos útjának második állomásán, Újvidéken, a Városi Képviselő-Testületben megnyitotta az Egyetemista gyakorlat nemzeti modellje című kerekasztal-beszélgetést, amelyen részt vett többek között Miloš Vučević polgármester és dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár is.

A polgármester a jelenlevőkkel megosztotta a joghallgatói éveinek tapasztalatát, Šarčević miniszter pedig a média képviselőinek elmondta: a munkaadók tanácsának tagjaitól várják majd el, hogy elmondják, mely szakmák oktatását kell finanszírozni, és mely szakmák azok, amelyekkel nem tudnak elhelyezkedni a fiatalok. Kifejtette: a munkaadóknak lehetőségük lesz értékelni a náluk szakmai gyakorlaton levő középiskolás fiatalok munkáját. A rangsorolást közlik az Oktatási Minisztérium honlapján, ily módon a végzős diák a felsőoktatási intézménybe iratkozása előtt ellenőrizni tudja, érdemes-e oda iratkozni, ahová tervezte, és vajon egyetemi tanulmányainak elvégzése után rögtön számíthat-e állásra.

A miniszter hangsúlyozta: egyformán értékelik az állami és a magánegyetem munkájának minőségét. Nem elég azonban az, hogy valaki diplomát szerezzen. Emellett a diák- és egyetemista gyakorlaton a munkaadók meg akarnak győződni a fiatalok személyes értékeiről, szorgalmáról.

– Hamarosan néhány nemzetközi szerződéskötést tervezünk külföldi vállalatokkal, amelyek éppen a felsőoktatásba fognak befektetni. Ez számunkra nagyon fontos – mondta a miniszter.

Munkalátogatásának harmadik állomásán, a Népfront utca 25a alatti Schneider Electric DMS újvidéki vállalatban Radivoje Stojkovićtyal, a Fiatal Tehetségek Központja Alapítvány igazgatójával Együttműködési memorandumot írt alá az általános iskolás és középiskolás diákok részére szervezendő, ingyenes online matematika- és programozás-felkészítőről.