2024. április 26., péntek

Barátságos őszi időjárás

Bár a hétvégére és a jövő hét elejére kisebb hőmérséklet-csökkenést jósolnak, a meteorológusok szerint egész októberben meleg időjárásra számíthatunk. Sőt, még novemberben is meglephet minket a bőséges napfény.

Egyes városokban valódi nyárra emlékeztető hőmérsékletekre, helyenként 27 Celsius-fokra számítanak.

– Most hétvégére két-három fokkal hűvösebb lesz, 22-24 fokra számíthatunk. Vasárnap este kisebb esőzésre van kilátás, ami hétfőn is folytatódni fog. A csúcshőmérsékletek 15-18 fok között fognak alakulni. Egyes városokban hajnali fagy is elképzelhető – mondja Nedeljko Todorović, a Hidrometeorológiai Intézet meteorológusa.

A hét második fele újra kellemesebb időt és több napsütést hoz. – A hőmérséklet emelkedni fog körülbelül 20 fokig. Változékony időjárása számíthatunk, de csapadékból nem lesz sok – állítja a szakértő.

A középtávú előrejelzések szerint még novemberben is visszatérhetnek a meleg periódusok, míg a Hidrometeorológiai Intézet Klímaközpontja szerint hosszú távon elmondható, hogy a tél a szokásosnál enyhébb lesz, 30-60 olyan nappal, amikor a legalacsonyabb hőmérséklet a fagypont alá esik.