2024. április 27., szombat

Hágából a katedrára

Aleksandar Vulin értékelése szerint a háborús tábornokok sok mindenre megtaníthatják a jövő generációját

A Večernje Novosti belgrádi napilap értesülései szerint Vladimir Lazarević, akit egyebek mellett emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése, embertelen magatartás és a háborús szokásjog megsértése miatt Hágában 15 év fegyházelzárásra ítéltek, hamarosan a Katonai Akadémia egyik tanára lesz.

Lazarević 2015-ben hagyhatta el Hágát, miután letöltötte büntetésének kétharmadát. A napilap szerint nem csak Lazarević kap lehetőséget a hadsereg vezetői új generációjának oktatására, hanem az egykori Jugoszláv Hadsereg más vezető tisztjei is, akik elsősorban az 1998-as és 1999-es koszovói összecsapások során jeleskedtek tevékenységükkel. Božidar Delićet, a Szerb Radikális Párt tagját és Ljubiša Diković vezérkari főnököt is a leendő előadók között említi a Novosti. Aleksandar Vulin védelmi miniszter annyit erősített meg a napilapnak nyilatkozván, hogy az egykori magas rangú, vezető tisztek, tábornokok némelyike oktatói szerephez jut a katonai oktatásban.

– Az aktuális álláspont az, hogy a valamikori, kiemelkedő háborús katonai vezetőknek helyet kell adni a Katonai Akadémián, hogy megosszák tudásukat a kadétokkal és a fiatal tisztekkel. Így próbáljuk jóvá tenni az igazságtalanságot, amelynek ezek az emberek áldozatul estek. Hiszem, hogy a háborús tábornokok sok hasznos információval szolgálhatnak fiatalabb kollégáiknak – fogalmazott Vulin.

Ljubiša Diković életrajza és katonai pályafutása több alkalommal is az érdeklődés középpontjába került, főleg azt követően, hogy a volt köztársasági elnök, Tomislav Nikolić, 2015-ben érdemrenddel tüntette ki. Nem sokkal ezt megelőzően a belgrádi Humanitárius Jogi Alap nyilvánosságra hozta az írásos dokumentumokat, amelyek állítólag egyértelműen bizonyítják, hogy a valamikori Jugoszláv Hadsereg 37. motorizált brigádja, Ljubiša Diković parancsnoksága alatt 1999 áprilisa és májusa között háborús gaztetteket követett el a koszovói Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela és Gladno Selo falvakban. A dokumentumok hivatalos katonai és rendőrségi iratokra, tanúvallomásokra, kórbonctani jelentésekre és szerbiai rendőrök, illetve katonák a hágai törvényszék előtt elhangzó vallomásaira támaszkodnak. Diković az állítások szerint nemcsak több tucat koszovói albán meggyilkolásában, hanem házaik kirablásában is részt vett. Az ügyre akkor derült fény, amikor néhány évvel ezelőtt Rudnica közelében tömegsírra bukkantak. Ebbe a tömegsírba hantolták el állítólag a Diković egysége által meggyilkolt több tucat albán holttestét.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin védelmi miniszter (Fotó: Beta)

Diković becsületsértés címén pert indított a Humanitárius Jogi Alap ellen és 1 millió dinár fájdalomdíjat követelt. A bíróság Diković javára döntött.

Valamikori tevékenységével Božidar Delić is felkeltette a Humanitárius Jogi Alap érdeklődését. A szervezet 2013-ban tett bűnvádi feljelentést Delić, a valamikori Jugoszláv Hadsereg 549. motorizált brigádjának parancsnoka ellen, mivel a rendelkezésére álló bizonyítékok mentén arra a megállapításra jutott, hogy a szóban forgó egység 1999. március 26-án tüzet nyitott Landovica falura, ahol 12 civil, közöttük hat gyermek és egy állapotos nő, veszítette életét. Az ügy állásáról semmit nem tudni.

2008-ban a radikális Delić egyike volt Szerb Haladó Párt alapító tagjainak, 2011-ben azonban visszatért a SZRP-be, mivel elégedetlen volt a haladók „meghunyászkodó” politikájával. 2015-ben egy sajtónyilatkozatában abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a „szerb nemzet egy napon felszabadítja Koszovót”.

„Váltsák le Vulint!”

A Liberális Demokrata Párt felháborítónak találja, hogy a Katonai Akadémián elítélt háborús bűnösök fognak tanítani, ezért Aleksandar Vulin leváltását követeli. Ez csak egyike a Vulin nevéhez köthető botrányoknak – emelik ki a párt közleményében, mint ahogyan azt is, hogy Vulin a Szerbiára szégyent hozó személyeket igyekszik felmenteni bűnösségük alól.

– A szerb kormány hetek óta hallgat és nem reagál Vulin megnyilvánulásaira. Ezzel hallgatólag támogatja Vulin célkitüzezését, amelyhez immár nem férhet kétség: Vulin háborús gaztevőket népszerűsít és védelmez. Leváltása többé nem politikai kérdés. A Vulin magatartása által felbátorított szélsőséges struktúrákkal le kell számolni – olvasható a közleményben.

Nyitókép: Aleksandar Vulin védelmi miniszter (Fotó: Beta)