2024. április 26., péntek

Éhségsztrájkba kezdett az újvidéki család

Jakšićék politikai nyomásgyakorlásra gyanakszanak

Az újvidéki Jakšić család, akik kiköltöztetését lakásukból polgárok csoportja akadályozta meg, most éhségsztrájkba kezdett. A családot a végrehajtók próbálták meg kiköltöztetni a lakásból. Azt mondják, legközelebb rendőri kísérettel térnek vissza, előtte pedig nem jelzik érkezésüket.

A kétgyermekes család korábban az újvidéki Alapfokú Bíróság épülete előtt szervezett tiltakozást. Lakásukat még 2001-ben vásárolták Tihomir Samardžić beruházótól. Akkor vásárolták meg a lakást, amikor az még épülőfélben volt. Amikor végre beköltözhettek, egy másik és sokkal kisebb lakás kulcsait adták át a családnak, amely emiatt peres eljárást indított a beruházó ellen. A bíróság a család javára döntött. A 2009-ben hozott jogerős ítélet értelmében a beruházó kamatostul lett volna köteles visszafizetni a családnak a lakásért adott 33 ezer eurót. Miután ezt nem tette meg, a család 2013-ban végrehajtási eljárást indított. Ezt a végrehajtást soha nem hajtották végre. A Jakšić család szerint az ügyben eljáró bíró szándékosan elhúzta az ügyet, míg egy nap meg nem érkezett a bírósági értesítés, hogy a végrehajtási eljárást leállították, ügyüket pedig saját kérésükre archiválták. Jakšićék azt állítják, hogy soha nem fordultak ilyen indítvánnyal a bírósághoz. A család szerint a beruházót politikai kapcsolatai védik.
Tihomir Samardžić védőügyvédje, Dragoslav Petrović, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a családnak azért kell kiköltöznie a lakásból, mert mikor elégedetlenek voltak annak méretével, felbontották az adásvételi szerződést, vagyis a lakás a beruházó tulajdonában áll. Samardžić addig nem tudja rendezni tartozását a család irányába, amíg az ki nem költözik a lakásból, hogy eladhassa azt, állítja az ügyvéd, aki szerint védence 44 ezer euróval tartozik a családnak, nem pedig 93 ezerrel, amennyit a sajtónak emlegetnek.