2024. április 27., szombat

Hatékonyabb hivatalok és elektronikus szolgáltatás

A parlament négy törvény elfogadásával zárta az első őszi ülését

A parlament ma megszavazta mind a négy törvényt, ami az őszi ülésszak első ülésének napirendjén szerepelt, és amelyek vitáját a múlt héten zárták le a képviselők. Így a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvénynek köszönhetően a jövőben minden köztisztviselőnek, a minisztereket is beleértve, szakképzésen kell majd átesniük. Elfogadták ugyanakkor a tisztviselőkről szóló törvény módosítását, illetve az elektronikus azonosítással, dokumentációval és szolgáltatásokkal foglalkozó törvény javaslatát, valamint az információbiztonságról szóló törvény javaslatát is.

A Nemzeti Közigazgatási Akadémiát minden közhivatalnoknak el kell végeznie. Az új intézmény igazgatóját az állam versenypályáztatja majd, helyettesét pedig az igazgató javaslata alapján a kormány nevezi ki. Mindkét kinevezés 5 évre szól. Az akadémia igazgatója, igazgatóhelyettese és minden alkalmazottja is köztisztviselőnek minősül. Az intézmény munkáját az államigazgatási és önkormányzatokkal megbízott minisztérium kíséri figyelemmel és ellenőrzi.

Az akadémia központja Belgrádban lesz, de az intézmény programját más önkormányzatokban is megvalósíthatják, már csak azért is, mert az önkormányzatokban dolgozó közhivatalnokoknak is át kell esniük egy adott képzésen. Az intézmény által nyújtott képzési programért a programtanács felel, amelyben a közigazgatásban, minisztériumokban vagy más állami szerveknél bizonyított szakemberek foglalnak majd helyet.

A beterjesztők szerint a Nemzeti Közigazgatási Akadémia megalapításának célja a hivatalok és állami intézmények hatékonyabbá tétele. Becslések szerint az intézmény már a jövő év közepén megkezdheti a munkát.

A köztisztviselőkről szóló törvénynek amellett, hogy összehangolták a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvénnyel, egyik újdonsága, hogy az állandó munkaviszonyban levő hivatalnok, akinek a munkájára más intézményben, szervnél van szükség, az intézményvezetők megegyezése után, pályázat meghirdetése nélkül is átigazolhat.

Az elektronikus azonosítással, dokumentációval és szolgáltatásokkal foglalkozó törvény ugyanakkor jelentős mértékben megkönnyíti a hivatalos elektromos kommunikációt, hiszen az adatok nagyobb biztonsága mellett, valamint az azonosítás több módjának megadásával felgyorsulnak az elektronikus szolgáltatások, sőt az ilyen jellegű üzletelés is. Egyenlő elbírálásba kerül az elektronikus dokumentum a papír alapú dokumentummal. Sőt a dokumentumok megőrzésére egy elektronikus adatraktár létrehozására is sor kerül.

A parlament e törvények mellett több döntést is meghozott. Így az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében felmentette Aleksandra Đurovićot (Szerb Haladó Párt), aki a szerbiai delegáció vezetője volt. Helyére Aleksandra Tomić (SZHP) került. A parlament felmentette a parlamenti közgyűlésben helyet foglaló Milovan Bojićot, s ő, miután kinevezték a dedinjei Kardiovaszkuláris Betegségek Intézetének igazgatójának, lemondott a parlamenti közgyűlésben betöltött tagságáról. Helyére Aleksandar Šešelj, Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének a fia került, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében az egészséggel és a családdal foglalkozik majd.

A szerb delegáció NATO-val megbízott parlamenti közgyűlési tagja, Đorđe Milićević (Szerbiai Szocialista Párt) helyére is más kerül, mégpedig Dejan Radenković (SZSZP).