2024. április 26., péntek

Étkezési forradalom

A felkapott Jamie Oliver szakácshoz hasonlóan a tanulók étkezésének reformját vette célba Mladen Šarčević oktatási miniszter. A gyökeres változás érdekében a tervek szerint ezentúl az iskolákban készülnének a különféle értékes tápanyagokat tartalmazó ételek. Első lépésként begyűjtik az iskolákra vonatkozó adatokat, vagyis hogy hány intézmény rendelkezik konyhával. Azonban továbbra is kérdés marad, milyen állapotban és hol vannak egyáltalán használatban ezek. A felmérések legfrissebb eredményei szerint a belgrádi általános iskolák 72 százaléka rendelkezik konyhával, viszont csupán ennek felét használják. A többi iskolában vagy a felszerelés vagy a foglalkoztatottak hiányoznak.

Šarčević minden tőle telhetőt meg szeretne tenni annak érdekében, hogy az iskolákban a gyerekek tápláléka teljes mértékben az oktatási rendszer berkein belül készüljön. Azt akarja, hogy ezentúl a vendéglátóipari iskolákban, sőt különböző diákközpontok konyháiban készüljön majd a kisiskolások uzsonnája. Mindez talán meggátolná az olyan eseteket, mint amilyen nemrég történt Belgrádban, ahol az egyik cég szalmonellával fertőzött ételt készített az általános iskolások számára.

Mint Šarčević kihangsúlyozta, külön problémát jelent a közbeszerzés, amely arra kötelezi az iskolákat, hogy minél olcsóbb, tehát silányabb minőségű árut vásároljanak. A törvény szerint ugyanis nem a legjobb, hanem a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadniuk az oktatási intézményeknek. Mindezek mellett, persze, egy szakértőkből álló csoport kialakítása szükséges a tervek szerint, melynek tagjai az iskolások kezébe kerülő élelmiszert megvizsgálják, jóváhagyják.

Az „iskolai gyümölcs” és az „iskolai tej” bevezetésének mikéntje is a jövő titka. „Az iskolák a diákok egy részének ingyenesen, a többiek számára pedig a legalacsonyabb áron biztosítanák a gyümölcsöt és tejet tartalmazó uzsonnát” – jelentette be Šarčević. A mezőgazdasági minisztériummal közösen munkálkodnának azon, hogy előmozdítsák az egészséges táplálkozási szokások kialakulását. A miniszter ugyanis külön csoportot hoz létre, amelynek tagjai az iskolai étkezés mikéntjével foglalkoznak majd. Célul tűzte ki, hogy a gyerekek idejében megtanulják, hogy milyen ételeket érdemes venni az uzsonnapénzen.

Mindemellett a legfontosabb, hogy az iskolákban ne chipset és édességet áruljanak, hangsúlyozza Šarčević. Az iskolák melletti boltok polcai azonban tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel. A városi iskolák épületeinek környékén legalább két gyorsétterem van. Azt pedig senki sem tudja garantálni, hogy az említett vendéglátóipari iskolákban és diákközpontok konyháiban a legjobb minőségű, a legegészségesebb és legtáplálóbb lesz az étel.

Az egészséges uzsonna bevezetésében a miniszter szavai szerint a szülők is meghatározó szereppel bírnak. Ezért úgy tűnik, már maga a szemlélet megváltoztatása is hosszú folyamatnak ígérkezik.