2024. április 26., péntek

Nyitott az országhatár kérdése

Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának 22 hektár tekintetében kell közös nevezőre jutnia

Bosznia-Hercegovina és Szerbia államvezetésének hivatalos találkozóját december 6-án és 7-én tartják  Belgrádban – állapodott meg a szerb fővárosban ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Dragan Čović, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője. A felek szerint a találkozón lerakhatják a gazdasági kapcsolatok mélyítésének alapjait, valamint megpróbálhatnak pontot tenni a két ország közötti nyitott kérdésekre. Azzal kapcsolatban is egyetértettek, hogy az országok közötti kapcsolatok kulcsfontosságúak a Balkán stabilitásának megőrzésében.

Čović reményét fejezte ki, hogy hamarosan megtarthatják a szerb–horvát–bosznia-hercegovinai hármastalálkozót. Vučić vendégének szavai szerint Szerbia prioritásai között első helyen az európai uniós tagság áll. Čović elégedettségét fejezte ki azért, hogy a Szerbiai Képviselőház hamarosan elfogadja a szerb nemzet megmaradásáról szóló határozatot, mert mint aláhúzta, a dokumentum alapja lehet a Bosznia-Hercegovinában élő nemzetek státusa rendezésének. Bosznia-Hercegovina elnökségének horvát tagja arról is biztosította házigazdáját, hogy országa nem másítja meg álláspontját, és nem ismeri el Koszovó államiságát.

A találkozón szó volt a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti országhatár kérdéséről – erősítette meg Vučić, mondván, hogy eddig 373 kilométer tekintetében sikerült megállapodniuk a feleknek, 22 hektárnyi terület Zvornik és Bajina Bašta területén viszont továbbra is kérdéses. A szerb államfő Naser Orić felmentésére is kitért, kifejtvén, hogy az országban sokan csapásként élték meg Orić felmentését a vádak alól, majd megerősítette, hogy Szerbia átutalt 500 ezer eurót a mostari székesegyház építésére.