2024. április 26., péntek

Indítható-e manapság magazin?

A szabadkai Kortárs Galériában bemutatták az új Bácsmegyei Napló első számát

A MILKO Egyesület alapításában és kiadásában elindult a Bácsmegyei Napló sorrendben negyedik folyama. Az új Bácsmegyei Napló Vajdaság kortárs örökségvédelmi magazinja kíván lenni, amelyben a térségünkre és közösségünkre jellemző, valamint azt meghatározó kulturális örökségek, művészetek és tudományosságok kapnak helyet. Az 1. szám bemutatójára pénteken este került sor a szabadkai Kortárs Galériában.

„Magángyűjteményből került elő a Bácsmegyei Napló új folyamának egy nyomtatott példánya. A kiadvány 2017-ből származik, Szabadkán, a MILKO Egyesület gondozásában jelent meg, és a Fenyvesi Ferenc-féle történelmi Bácsmegyei Napló szellemi színvonalát kívánta továbbvinni. A fennmaradt példányból kiolvashatjuk, hogy Vajdaság kulturális öröksége 2017-ben igen gazdag volt, a nagyszámú műemlék felújítását örökségvédelmi és műemlékvédelmi diskurzus vette körül. A magazin magyar nyelven került kiadásra” – ahogyan azt hallhattuk, a Bácsmegyei Napló készítői valahogy úgy képzelik el, hogy a jövőben ez a kép alakulhatna ki a kutatóban, aki a most indult 4. folyam számait fedezi fel.

A lap bemutatóján Negyela László Márk, a Bácsmegyei Napló vezető szerkesztője tartott ünnepi beszédet:

– Halbrohr Tamás, a Bácsmegyei Napló kiadója, a MILKO Egyesület elnöke osztozott velem a kételyben. Az első lap vezércikkében a „lehet-e”, „szabad-e”, „megengedhető-e” kérdéseket teszi fel, azaz indítható-e ma, 2017-ben egy magazin? Használható-e a Bácsmegyei Napló név? Mi történik, ha nem lesz érdeklődés? Ami az utóbbit illeti, meglepődtünk azon, hogy amikor híre ment az első számnak, nagy érdeklődés övezte. Az elkészült lapszámot büszkén tudom bemutatni. Úgy tartalmilag, mint tematikailag, és az igényes kinézetére is büszkék vagyunk. A szerzőink elhivatott szakemberek, újságírók, írók, történészek, építészek és teológusok. A cikk íróit arra kértem, hogy mellőzék az aktuálpolitikai témákat. Meggyőződésünk szerint Fenyvesi Ferenc a mai Szabadkán egy hasonlót lapot szerkesztene, de legalább érdeklődéssel olvasná – hallottuk Negyela László Márktól.

A kortárs Bácsmegyei Napló bemutatása kapcsán a Raichle-palotában található Kortárs Galéria kurátora, Miroslav Jovančić, egy rendhagyó tárgybemutatót tartott. Raichle Ferenc egyik festményét mutatta be, amelyet a lánya adományozott a nyolcvanas években a galériának.

A rendezvényen fellépett Szécsi Andrea, a szabadkai Zeneiskola végzős diákja, a műsorvezető Fridrik Gertrúd volt.