2024. április 26., péntek

Iványi Istvánra emlékeztek

Kulturális örökségünk megőrzésének fontosságát hangsúlyozta Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója

Pénteken került sor a Szabadkai Városi Könyvtár könyvtárnapi ünnepségére, amely az intézmény 127 éves fennállása jegyében telt, külön megemlékezve Iványi István halálának 100. évfordulójáról. Az ünnepi akadémián Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója tartott beszédet:

– Célul tűztük ki, hogy könyvtárunkat a mai időkhöz megfelelően korszerűsítsük, ez megkerülhetetlen a jelenlegi nehéz helyzetben is. Fel kell ismernünk, hogy a 21. században sem a költségvetés összegének, sem a foglalkoztatottak számának tekintetében nem működhetünk úgy, ahogyan korábban megszoktuk. Nemrég a könyvtárnak még 56 dolgozója volt, ma csupán 35, de ennek ellenére komolyan állunk hozzá a feladatainkhoz, ez pedig meghozza a jó eredményeket. Ebben az évben szereztük be a legtöbb könyvet, megközelítőleg 8000-et. Ez köszönhető a nemzeti tanácsokkal való együttműködésnek – kiváltképp a magyart és a horvátot emelném ki –, valamint a kulturális minisztériumnak. Olvasóbázisunkat az elmúlt tíz év alatt mondhatni megdupláztuk, két-háromezerről felemeltük hat-hétezerre, ezzel pedig nem maradunk el az európai átlagtól. Kiváló eredményt értünk el a gyermekolvasók számát illetően is. A 21. század elképzelhetetlen a digitalizáció nélkül, az MNT-nek köszönhetően 2012-ben egy korszerű szkennert kaptunk, amely ebben nagy segítségünkre van. Az elmúlt időszakban a 19. századra összpontosítottunk, ezzel nagyjából végeztünk, idén rátértünk a 20. századra. Zenei feljegyzések és kották digitalizálásához is hozzáfogtunk, mert fontosnak tartjuk Szabadka zenei hagyatékának megőrzését. Szerbia kulturális életében különleges helyet foglalunk el, hiszen országunk 170 könyvtára közül csupán a szabadkai háromnyelvű, sőt, az Amerikai kuckóval együtt négy nyelvről van szó. A Szabadkai Városi Könyvtár külön figyelmet fordít a város területén élő nemzetek írásos emlékeinek megőrzésére – hallottuk Dragan Rokvićtól.

A továbbiakban dr. Slaven Bačić, a horvát nemzeti tanács elnöke szólalt fel, majd pedig Mile Tasić könyvtáros kihirdette az év helyismereti kiadványát. Az elismerést dr. Hovány Lajos kapta meg a Sliv jezera Palić (A Palicsi-tó vízgyűjtő területe) című könyvéért.

Az ünnepi akadémiát megelőzően megnyílt az Iványi István, a könyvtáralapító monográfus című kiállítás, amelynek szerzői Dragan Rokvić igazgató és Hicsik Dóra főkönyvtáros. Ahogyan azt Dragan Rokvić tól hallhattuk, Iványi István jelentős nyomot hagyott Szabadka törtelmének kutatása területén.

– A kiállítással felhívjuk a figyelmet egyebek közt a kulturális értékeinkre és mindarra, ami Szabadkát jellemzi – a többnyelvűségre és a multikulturalizmusra – amelyek szintén fellelhetők Iványi István könyveiben. Mindenekelőtt a könyvtárosok és a kutatók feladata folytatni Iványi munkásságát – mondta az igazgató.

Iványi István fontos szerepet töltött be Szabadka életében, ezt hangsúlyozta Hicsik Dóra:

– Lugoson született, a történelmi Magyarországon tanult, és 1875-ben érkezett Szabadkára. Életének szabadkai periódusa nagyon fontos a város szempontjából. Iványi István 1895-ben megvakult, így mindössze húsz éve volt arra, hogy kutassa és megírja a város történetét. Amit ez idő alatt tett a városunkért, azt még senki sem tudta felülmúlni – hallottuk Hicsik Dórától.

A rendezvényen sor került a jubileumi díjak kiosztására, valamint elismerő oklevelet kaptak a leghűségesebb olvasók és a könyvtár fontos partnerei is.