2024. április 20., szombat

Mennyi az annyi?

Az az állítás, hogy a nyugdíjak 5 százalékos emelésével visszaáll a nyugdíjak szintje a csökkentés előtti szintre, nem más, mint félrevezetés – jelentette ki Mihajlo Radović (képünkön)a Nyugdíjasok Szkaszervezetének Egyesületéből az N1 televíziónak. Kifejtette, hogy Ana Brnabić kormányfő bejelentésével a nyugdíjasok nem lehetnek elégedettek, egyesülete pedig nem áll el attól a szándékától, hogy a Strasbourgi Bíróságnál keressen jogorvoslást, amennyiben az Alkotmánybíróság negatív döntést hoz a három évvel ezelőtt nyugdíjcsökkentés ügyében.

– A növelés egyáltalán nem növelés. Nem vallják be, hogy a „növelést” az alapfizetésre számolják el, majd a törvényes elvonások után valójában alig lesz 1,5 százalékkal magasabb a jelenleginél éves szinten. Ez elfogadhatatlan – nyilatkozta.

A szakszervezeti egyesület szerint a nyugdíjak értéke reálisan több mint 17 százalákot csökkent az utóbbi három év alatt. Ha hozzáadjuk a különféle drágulásokat: a fogyasztói kosár, a rezsiköltségek növekedésének értékét, akkor látjuk igazán, mit ér ez a friss bejelentés. A szakszervezetiek szerint félrevezetés azt állítani, hogy a nyugdíjak ezzel az 5 százalékos növeléssel visszaállnak a régi szintre.