2024. április 27., szombat

Nincs menekvés

Országosan köröztetheti a Szabálysértési Bíróság azokat, akik nem fizetik ki a büntetésüket vagy nem jelennek meg a tárgyaláson

A bűntények elkövetőivel szemben a hatóságok (elméletileg) szigorúan járnak el, a szabálysértések elkövetőinek pedig van bizonyos törvényes vagy kevésbé törvényes mozgásterük, hogy elodázzák a kiszabott büntetések végrehajtását. A múlt év februárja óta azonban a szabálysértések elkövetőit elővezetheti a rendőrség, ha idejében nem fizetik ki a büntetésüket vagy nem tesznek eleget a bírósági felszólításnak. Lapunk kérésére Ljubo Simić, a szabadkai Szabálysértési Bíróság elnöke beszélt az új törvényrendeletek hozadékáról.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A körözési parancsok kiadása törvénnyel szabályozott azon személyekkel ellen, akiket valamilyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, és más módon nem tudtak beidézni. Ez a szabálysértések elkövetőivel szemben nem volt lehetséges, egészen 2016 februárjáig, amikor  megváltozott a szabálysértési törvény, és  a törvénybe egy új határozatot iktattak, amely lehetővé teszi, hogy senki ne tudjon elmenekülni a törvényben előírt kötelezettségei elől, legyenek azok pénzbírságok vagy másféle ítéletek, például szabadságvesztés. Szerbiában normálisnak tekinthető, hogy az emberek nem a bejelentett lakcímükön élnek. Nem olyan nagy szám ez, hogy százalékokban tudjunk beszélni róla, de mégis jelentős a szabálysértési eljárás és a büntetés végrehajtása szempontjából. Olyan kategóriáról is beszélhetünk, amely szándékosan használ fiktív lakcímet – fogalmazott Simić.

A bíróság elnöke azt is elmondta, hogy a törvényváltoztatás értelmében a szabálysértési eljárásban résztvevők számára kiadható az úgynevezett általános körözési parancs. Ez azt jelenti, hogy ezáltal a rendőri szerveket is bevonják az ügybe. Lokális jelleggel ezt már korábban is alkalmazták. Az általános rendelkezést a bíróság a helybeli rendőrkapitánysághoz juttatja el, majd a rendőrség adja ki a körözési parancsot adott személy ellen. Egy központi adatbázisba futnak be az adatok, így ha adott esetben Szabadkán kiírják a körözést, automatikusan máshol is megjelenik. Ez azt jelenti, hogy az adott személyt az egész ország területén feltartóztathatják, ha valami módon kiderül a személyazonossága. Például az is megtörténhet, hogy valakit nyaralásra menet útlevélvizsgálat során azonosítanak, és nem engedik tovább, függetlenül attól, hogy milyen kötelezettségének nem tett eleget, mondjuk egy 10 000 dináros büntetés esetén is. Az adott személyt miután így feltartóztatták, munkaidő alatt átszállítják arra a Szabálysértési Bíróságra, amely kiadta az általános körözési parancsot.

Ljubo Simić (Fotó: Benedek Miklós)

Ljubo Simić (Fotó: Benedek Miklós)

– Az általános körözési parancsot nem adjuk ki sűrűn, hogy ebből kifolyólag ne keletkezzenek károk valami alacsony tartozás miatt. Az adott rendőrség illetékesei minden ilyen parancs kiadása előtt még egyszer megvizsgálják, van-e lehetőség a keresett személy felkutatására, a munkahelyén is igyekeznek a nyomára bukkanni. A bíróság kötelessége, hogy ezen parancs kiadása előtt minden lehetőséget kimerítsen az adott személy felkutatására. Mi például csak 2017 áprilisában kezdtük el a parancsok kiadását. Az eddigi tapasztalatok alapján leszögezhetem, hogy a rendőri szervek nagyon hatékonyan teljesítik a feladatukat. Előfordult, hogy a horvát határon tartóztattak fel valakit, és több esetben a horgosi határátkelőnél sikerült adott személyeket megtalálni – mondta Simić.

A feltartóztatott személynek miután elszállították a bíróságra, lehetősége van kifizetni a büntetését, és ezzel pont kerül az ügy végére, illetve ha az ítélet börtönfogság, akkor elkezdi a büntetés végrehajtását, és visszavonják az általános körözési parancsot. Természetesen ezen eljárás során is lehetőség van arra, hogy a pénzbírságot börtönbüntetésre cseréljék a polgárok. Ilyen esetben már adott személy nem tudja elodázni a büntetés végrehajtását. Rögtön végrehajtják, hisz a törvény értelmében adott személy szökésben volt, így más szabályok érvényesek rá. Ha a feltartóztatott személynél nincs elegendő pénz, feltartóztatják. A börtönből lehetősége van jelentkezni a hozzátartozóinak vagy akinek szeretne, és miután ők kifizették a tartozást, a bíróság elküldi a végzést a végrehajtó intézetnek, és a polgárt szabadon engedik.

– A szabálysértési eljárás a legtöbb személy számára teljesen hétköznapi ügy. A lakosság legnagyobb része eleget is tesz az idézéseknek, hisz valójában a szabálytalankodó félnek is érdeke, hogy jelen legyen a tárgyalásokon, meghallgatásokon, mert csak így tudja gyakorolni állampolgári jogait. Mindenféleképp több haszna lesz belőle, mint kára. Természetesen a bíróság senkit sem ment fel azért, mert megjelent az idézésen, vagy mert becsületes. Korábban szórólapokat is nyomtattunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy tegyenek eleget ezeknek az idézéseknek – tudtuk meg Simićtől, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy pénzbírságok esetén részletfizetésre is van lehetőség. Nagyobb bírságok esetében a törvény hat részletben való törlesztést tesz lehetővé. Ugyanígy a börtönbüntetés letöltéséről hozott határozatot követő három napon belül az elítéltnek lehetősége van arra, hogy kérelmezze, büntetését váltsák közhasznú munka végzésére. A legtöbbször a bíróság ezt elfogadja, hisz fontos a társadalom szempontjából is, hogy az emberek ne kerüljenek börtönbe, hisz egy-egy letartóztatott a számítások szerint naponta 1500–2000 dinárjába kerül az államnak. Ezen közhasznú munkákat olyan intézményekben végzik, amelyeknek szerződésük van az Igazságügyi Minisztériummal. Ezek leginkább kommunális intézmények, vagy Szabadkán például a Kolevka, a Vöröskereszt is ilyen intézménynek számít, valamint egyes esetekben ide tartoznak a helyi közösségek is. Nyolc óra munka ezer dinárt tesz ki.

Az elnök arról is beszélt, hogy az Igazságügyi Minisztérium egy új internetes szolgáltatást indított, a be nem fizetett pénzbírságok és más pénzbeli kötelezettségek nyilvántartását, így bármelyik állampolgár ellenőrizheti, hogy van-e tartozása (Registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa). Ha adott személynek tartozása van, itt megtalálhatja a kitöltött befizetési csekket is a szükséges adatokkal. Ugyanígy Szabadkán a 024/554-955-ös vagy a 024/641160-as telefonszámokon is informálódhatnak a polgárok.